Žilinka ukončil spoluprácu s Rusmi

Generálna prokuratúra nepotrebuje výzvy politikov, ako postupovať a reagovať na napadnutie Ukrajiny ozbrojenými silami Ruskej federácie. Podľa hovorkyne GP SR Jany Tökölyovej ihneď oznámila ruskej GP, že Program spolupráce prokuratúr sa zo strany GP SR nenaplní.

01.03.2022 17:07 , aktualizované: 18:58
žilinka Foto: ,
Generálny prokurátor Maroš Žilinka
debata (138)

„Generálny prokurátor Slovenskej republiky ihneď po napadnutí Ukrajiny dôrazne verejne odsúdil bezprecedentný akt agresie Ruskej federácie voči Ukrajine, vyjadril ľudskú a profesionálnu podporu ukrajinským prokurátorom a ich rodinám, ako aj pripravenosť humanitárnej pomoci v rámci kapacít rezortu prokuratúry, čo opakovane deklaroval aj v telefonických rozhovoroch s rezortnou kolegyňou – generálnou prokurátorkou Ukrajiny,“ doplnila hovorkyňa.

Poslanci Národnej rady SR z SaS a OĽANO vyzvali Žilinku, aby pre inváziu na Ukrajinu ukončil spoluprácu s ruskou GP. Dôvodom je ruská vojenská invázia na Ukrajinu. Žilinka sa ešte v januári zúčastnil oslavy 300. výročia ruskej prokuratúry v Moskve, kde podpísal Program spolupráce medzi Generálnou prokuratúrou SR a Generálnou prokuratúrou Ruskej federácie na roky 2022 a 2023.

„Už minulý rok sme upozorňovali generálneho prokurátora Maroša Žilinku, že je vrcholne nevhodné, aby sa generálny prokurátor Slovenskej republiky, členskej krajiny EÚ, stretával s generálnym prokurátorom Igorom Krasnovom, keďže ide o osobu, ktorá bola v apríli 2021 Radou EÚ zaradená na globálny sankčný režim v oblasti ľudských práv z dôvodu jeho úlohy pri svojvoľnom zatknutí, stíhaní a odsúdení Alexeja Navaľného,“ uviedol Ondrej Dostál.

ukrajina Čítajte viac Slováci bojujúci na Ukrajine? Bez povolenia trestné, uviedol Žilinka

Ján Benčík vyzval Žilinku, aby sa pridal k izolácii agresora a bezodkladne vypovedal dohodu a program spolupráce, ktoré generálna prokuratúra SR má uzavreté s generálnou prokuratúrou Ruskej federácie. „Dnes, keď sme v reakcii na agresiu Putinovho Ruska svedkami čoraz tvrdších ekonomických sankcií a bezprecedentnej izolácie nielen na inštitucionálnej úrovni, ale i spontánnej vlny v športe a kultúre, je najvyšší čas, aby sa v mene ochrany zákonnosti pridala aj generálna prokuratúra a nepokračovala ďalej v spolupráci s inštitúciou režimu, ktorý pácha vojnové zločiny,“ uzatvoril podpredseda OKS Radovan Kazda.

K výzve sa pripojila aj poslanec za hnutie OĽaNO Andrej Stančík. „Pána Žilinku sme už v čase plánovania jeho cesty do Ruska upozorňovali, aby sa na oslave výročia ruskej prokuratúry nezúčastnil aj vzhľadom na hrozbu invázie Ruskej federácie na Ukrajinu. Naše výhrady ale neprijal, s osobou na sankčnom zozname sa stretol a dokonca uzavrel zmluvu o spolupráci, čo je po udalostiach posledných dní obzvlášť hanebné," povedal Stančík. Dodal, že ak má generálny prokurátor úctu k slovenským štátnym záujmom a solidaritu s Ukrajinou len nepredstiera, túto dohodu by mal okamžite vypovedať.

138 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Maroš Žilinka #vojna na Ukrajine