Slováci vykupujú jódové tabletky. Ich preventívne užívanie sa neodporúča

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR dôrazne neodporúča užívanie jódovej profylaxie ako prevencie. "Ľuďom v tejto chvíli jednoznačne neodporúčame sa danými tabletkami predzásobovať," uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

01.03.2022 17:47
debata (11)

Dlhodobé užívanie jódovej profylaxie môže podľa jej slov spôsobiť ohrozenie srdcovo-cievneho systému a poškodenie štítnej žľazy. Rezort zdravotníctva deklaroval, že v prípade, že by hrozilo riziko, štát v predstihu zabezpečí všetky potrebné kroky na ochranu obyvateľstva.

Použitie jódovej profylaxie patrí medzi ochranné opatrenia v núdzovej situácii, ak nastala radiačná udalosť a došlo k úniku rádionuklidov do životného prostredia. Jódová profylaxia, teda jodid draselný sa užíva na ochranu pred naviazaním rádioaktívneho jódu na štítnu žľazu, priblížilo ministerstvo zdravotníctva. Jodid draselný sa naviaže na štítnu žľazu, nasýti ju nerádioaktívnym jódom. Ak nastane vnútorná kontaminácia rádioaktívnym jódom a osoba užila jodid draselný, tak organizmus vylúči rádioaktívny jód telesnými tekutinami (močom) a nedôjde k poškodeniu štítnej žľazy.

Môže dôjsť k výpadku lieku na trhu

Neuvážený nákup a zásobovanie domácností liekmi s obsahom jódu môže viesť k ich výpadku na trhu. „Následkom takejto situácie budú mať pacienti, ktorí lieky naozaj potrebujú, znemožnený prístup k liečbe,“ upozorňuje Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) na sociálnej sieti.

Na Slovensku je registrovaných viacero liekov s obsahom jódu v rôznych formách. Jódové tablety slúžia ako prevencia vstrebávania rádioaktívneho jódu do organizmu a sú určené na použitie v prípade radiačnej havárie alebo počas vyšetrenia v nukleárnej medicíne, ozrejmil ŠÚKL. „Ich užívanie v iných prípadoch nepredstavuje pre človeka žiadny benefit,“ doplnil.

Najväčšia sieť lekární na Slovensku Dr.Max pre TASR potvrdila, že v lekárňach je extrémne zvýšený dopyt po tabletách s obsahom jódu, čo viedlo k ich dočasnej nedostupnosti. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR dôrazne neodporúča užívanie jódovej profylaxie ako prevencie.

Klientske centrum Čítajte aj Slováci húfne žiadajú o pasy. Nepodliehajte panike, odkazuje vnútro
11 debata chyba
Viac na túto tému: #lieky #jód #vojna na Ukrajine #jódové tabletky