Časť slovenských europoslancov žiada vyhodiť Smer. Šíri kremeľskú propagandu, tvrdia

Časť europoslancov žiada Skupinu progresívnej aliancie socialistov a demokratov (S&D) a Stranu európskych socialistov (PES), aby vylúčili zo svojich radov Smer.

02.03.2022 12:00 , aktualizované: 17:23
debata (311)

Informoval o tom europoslanec Vladimír Bilčík (mimoparlamentná strana Spolu) na sociálnej sieti.

„Otvoreným listom som vyzval Skupinu progresívnej aliancie socialistov a demokratov (S&D) a Stranu európskych socialistov (PES), aby zo svojich radov vylúčili Smer – sociálnu demokraciu. Dôvody sú jasné – Smer sa spreneveril nielen hodnotám sociálnej demokracie, ale aj ľudským právam a demokracii,“ píše Bilčík.

Tvrdí, že líder strany Smer Robert Fico „dnes otvorene hovorí o budúcej vládnej spolupráci s fašistickým hnutím Republika, slovami krajnej pravice označuje posilnenie prítomnosti spojeneckých vojsk NATO na Slovensku za vítanie Wehrmachtu“.

Fico Čítajte viac Ospravedlňte sa za výroky o Wehrmachte, vyzval Fica Kmec z Hlasu

Viní Fica, že pomáha „šíriť kremeľskú propagandu a verejne hovorí o agresii Ruska voči Ukrajine ako o konflikte USA a Ruska“. „Jeho vyjadrenie je o to smutnejšie, že o tomto posilnení európskej bezpečnosti rozhodol sociálnodemokra­tický kancelár Olaf Scholz,“ dodáva Bilčík.

Jeho list podporili Ivan Štefanec, Miriam Lexman (obaja mimoparlamentné KDH), Peter Pollák (OĽaNO), Martin Hojsík, Michal Šimečka, Michal Wiezik (všetci mimoparlamentné Progresívne Slvoensko) a Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Zareagovala aj europoslankyňa Monika Beňová (Smer). Na sociálnej sieti sa obrátila priamo na členov strany Smer.

„Som úplne zásadne proti akýmkoľvek čo len NÁZNAKOM o spolupráci či o nevýlučení spolupráce s M. Uhríkom a so “stranou” Republika. Je to pre mňa osobne NO GO. Verím, že aj pre Smer a jeho členov. Ak nie, ja zo strany odídem. Náznaky akejkoľvek “spolupráce” sú pre mňa osobne neakceptovateľné. V žiadnej podobe,“ napísala na sociálnej sieti.

Beňová nezdieľa ani názor samotnej strany Smer. „Som jednoznačne na strane Ukrajiny. Nie je to konflikt USA a RF. Je to útok na Ukrajinu zo strany Putina a jeho blizkych spolupracovníkov. Som si istá, že väčšina Rusov to tak rovnako vníma,“ dodala.

Časti článku:

© Autorské práva vyhradené

311 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #Monika Beňová #Vladimír Bilčík #europoslanec