Kraje nečakali na štát a začali s testovaním utečencov na covid

Zisťovať výskyt ochorenia COVID-19 medzi vojnovými utečencami z Ukrajiny začali vo svojich núdzových ubytovacích zariadeniach z vlastnej iniciatívy samosprávne kraje, informoval predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka.

02.03.2022 12:25
Poľsko Ukrajina Rusko konflikt vojna hranice... Foto: ,
Opustený kufor a detský vozík zostali pri ceste po ukrajinských utečencoch, ktorí utekali pred ruskou inváziou na poľsko-ukrajinskom hraničnom priechode Medyka na hraniciach s Poľskom 2. marca 2022.
debata (6)

Prešovský samosprávny kraj plánuje spustiť testovanie v stredu. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa PSK Daša Jeleňová.

„V súvislosti so správami o možnej pozitivite niektorých z utečencov, sme sa rozhodli prebrať iniciatívu do vlastných rúk. Testovanie bude prebiehať na dobrovoľnej báze s tým, že PSK poskytne nielen materiál, ale v spolupráci so Slovenským Červeným krížom zabezpečí testovanie aj organizačne,“ uviedla Jeleňová.

Poukazuje, že krízové riadenie štátnej správy dosiaľ testovanie utečencov na ochorenie COVID-19 po ich prechode hraničnými priechodmi nezabezpečuje. PSK chce od stredy testovať nielen novoprichádzajúcich utečencov do krajských zariadení, ale aj ľudí, ktorí sú už v zariadeniach ubytovaní.

Ukrajina / Rusko / Invázia / Vojna na Ukrajine / Čítajte viac 7. deň: Rusi v Chersone. Rusko prvýkrát zverejnilo počty obetí

Podľa slov hovorkyne KSK Anny Terezkovej už v krajských zariadeniach núdzového bývania výskyt COVID-19 zaznamenali. „V takom prípade sú pozitívne testovaní izolovaní v samostatných nepriechodných izbách,“ priblížila pre TASR.

Minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) v utorok informoval, že testovanie vojnových utečencov sa nebude realizovať v hotspotoch. Testovaní na ochorenie COVID-19 majú byť utečenci, ktorým sa poskytne azyl v záchytných táboroch alebo iných zariadeniach. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR má k tomu vydať v spolupráci s ministerstvom zdravotníctva usmernenie.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #koronavírus