Pamätník Slavín niekto natrel na žlto a modro

Časť vojenského pamätníka Slavín v Bratislave poškodil neznámy páchateľ modrou a žltou farbou.

03.03.2022 09:44 , aktualizované: 04.03.2022 16:09
premaľovaný Slavín Foto: ,
Premaľovaný bratislavský Slavín.
VIDEO: Pozrite si, ako vyzerá pamätník sovietských vojakov po natretí vandalom modro-žltou farbou
Video

Natrel schody, stĺpy pamätníka, ako aj priestor pred ním. Polícia začala trestné stíhanie vo veci trestného činu poškodzovania cudzej veci. Polícia o tom informovala na sociálnej sieti.

„Páchateľ týmto konaním spôsobil na veci, ktorá ako pietne miesto v zmysle ustanovení trestného zákona ‚požíva ochranu podľa osobitného predpisu‘, škodu v doposiaľ presne nezistenej výške. Tá bude predmetom ďalšieho dokazovania,“ priblížil Szeiff.

Premaľovaný bratislavský Slavín.
Premaľovaný bratislavský Slavín.
+7Premaľovaný bratislavský Slavín.

Polícia následne v piatok popoludní prostredníctvom sociálnej siete požiadala verejnosť o spoluprácu pri objasnení celého prípadu. Krajské riaditeľstvo Bratislava sa zaujíma najmä o videozáznamy z domov v okolí Slavína, prípadne z kamier umiestnených vo vozidlách, ktoré sa v noci na štvrtok pohybovali v okolí pamätníka.

Pomaľovanie Slavína rozhnevalo ruské veľvyslanectvo na Slovensku, ktoré hovorí o „znesvätení pamätníka sovietskym vojakom osloboditeľom“. „Žiadame obnoviť pamätník v pôvodnej podobe v súlade s dohodou medzi vládou Ruskej federácie a vládou Slovenskej republiky O hroboch padlých vojakov a civilných obetí vojny z roku 1995,“ vyhlásilo veľvyslanectvo na sociálnej sieti.

„Na Slavine je pochovaných 6 845 vojakov a dôstojníkov Červenej armády, teda Rusov, Bielorusov, Ukrajincov, Tatárov, Židov, predstaviteľov takmer všetkých republík a národností bývalého ZSSR, ktorí zomreli za oslobodenie Slovenska od fašizmu,“ dodáva ruské zastupiteľstvo.

Na výzvu ruského veľvyslanectva odpovedalo slovensko ministerstvo zahraničných vecí.

„V súvislosti s pomaľovaním pamätníka Slavín žltou a modrou farbou a obvinením zo strany veľvyslanectva Ruskej federácie v Bratislave, že došlo k „znesväteniu“ tohto pietneho miesta, Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR ruskému veľvyslanectvu pripomína, že o hroby a pamätníky ruských vojakov a všetkých tých, ktorí sa podieľali na oslobodení našej krajiny v 2. svetovej vojne, sa Slovenská republika stará príkladne a s najvyššou úctou,“ pripomína slovenský rezort diplomacie.

Ministerstvo žiada veľvyslanectvo, „aby videlo realitu“. „A tou je obrovská občianska solidarita s Ukrajinou, ktorú bezdôvodne napadla Ruská federácia a okrem porušenia medzinárodného práva tak pošliapava aj pamiatku Ukrajincov, ktorí bok po boku s Rusmi bojovali za slobodu v roku 1945. Farby ukrajinskej vlajky na Slavíne sú výzvou občanov SR, aby Rusko skončilo túto nezmyselnú vojnu,“ pokračuje rezort v odpovedi.

Zároveň však prosí aj verejnosť, aby „naďalej ctila a priateľsky vnímala ruských občanov oddaných demokracii a mieru“.

Pomaľovanie Slavína nie je prejav spolupatričnosti, ale hrubý prejav neúcty, napísal na sociálnej sieti generálny prokurátor Maroš Žilinka. Pripomenul tiež, že je to trestný čin.

„Zvlášť v súčasnej dobe treba mať na zreteli, že poškodzovanie a zneuctenie pamätníkov či hrobov vojakov padlých na území Slovenska počas druhej svetovej vojny nie je hrdinstvom, ale trestným činom, ktorý naviac môže nežiadúcim spôsobom vyvolávať vášne a prehlbovať nenávisť,“ napísal.

Oprava bude v rukách reštaurátorov

„Slavín dajú do pôvodného stavu reštaurátori, ktorých je potrebné vysúťažiť. Na tom intenzívne pracujeme a pamätník by mal byť vyčistený najneskôr do konca budúceho týždňa,“ uviedla hovorkyňa Bratislavy Dagmar Schmucková.

Mestský ústav ochrany pamiatok v Bratislave na poškodenie jednej z dominánt hlavného mesta reagoval, že pomoc a spolupatričnosť je v súčasnosti potrebné prejavovať viac ako kedykoľvek predtým, nie však ničením kultúrneho dedičstva.

„Poškodenie pamätníka Slavín, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou a zároveň pietnym miestom, považujeme za neakceptovateľné v akejkoľvek situácii. Veríme, že pamätník sa čoskoro vráti do pôvodnej podoby a že príslušné orgány vypátrajú páchateľov,“ skonštatoval ústav.

Pokoj sa snaží vniesť primátor Bratislavy Matúš Vallo. „Premaľovanie Slavína nikomu nepomôže,“ konštatuje.

„Už siedmy deň žijeme vojnou a humanitárnou katastrofou nepredstaviteľných rozmerov. Ľudskou povinnosťou je dnes pomáhať utekajúcim a poskytnúť im zázemie. Prichádzajú vyčerpaní, vydesení, ale aj s pocitom úľavy, že sú konečne v bezpečí,“ pokračuje Vallo.

Namiesto vandalizmu vyzýva na pomoc Ukrajinkám a Ukrajincom. „Nemusíme pritom rovno zneuctiť pietne miesto a národnú kultúrnu pamiatku. Nikto z tých, ktorí na Slavíne ležia, za túto vojnu nemôže,“ prihovára sa primátor Bratislavčanom.

„Venujme energiu na pomoc utekajúcim, lebo tí sa bez našej pomoci nezaobídu. Toto bude naša úloha v nasledujúcich dňoch a týždňoch – dať všetku našu energiu, súcit a úsilie na pomoc tým, ktorí to potrebujú,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #Slavín #vojna na Ukrajine