Dušan Kováčik je na slobode, dostal monitorovací náramok

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik ide na slobodu. Dostane elektronický monitorovací náramok. V piatok o tom rozhodol Najvyšší súd.

04.03.2022 13:02 , aktualizované: 13:15
Dušan Kováčik Foto: ,
Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik
debata (82)

V piatok Najvyšší súd SR rozhodol o prepustení bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika z väzby. Potvrdil to jeho obhajca Erik Magál.

Kováčik bude musieť plniť viacero povinností, jeho pohyb bude kontrolovať tzv. elektronický monitorovací náramok.

„NS SR Dušana K. prepustil z väzby na slobodu na základe našej žiadosti o prepustenie z väzby. Väzbu mu nahradil dohľadom probačného a mediačného úradníka, písomným sľubom, elektronickým monitorovacím zariadením, ako aj uložením viacerých primeraných obmedzení a povinností,“ priblížil Magál.

Jeho slová potvrdila aj hovorkyňa Najvyššieho súdu SR Alexandra Važanová.

Ako ďalej uviedol, ide aj o zákaz kontaktovania svedkov a znalcov, tiež zákaz vzdialiť sa od miesta pobytu. „Akékoľvek prípadné výnimky z týchto obmedzení a povinností sú možné na základe predchádzajúceho dohovoru s príslušným úradníkom,“ doplnil.

Kováčika väzobne stíhali od októbra 2020 v ústave na výkon väzby v Banskej Bystrici.

Vlani v septembri ho Špecializovaný trestný súd v Pezinku neprávoplatne odsúdil na 14-ročný nepodmienečný trest odňatia slobody. Uznal ho za vinného zo zasahovania do rozhodovania o väzobnom stíhaní niekdajšieho bosa takáčovcov Ľubomíra Kudličku, za čo mal zobrať úplatok. Tiež z vynášania informácií o prebiehajúcich trestných konaniach zo špeciálnej prokuratúry, čím mal pomáhať zločineckej skupine takáčovcov.

Kováčik tvrdí, že je nevinný. Samosudkyňa Špecializovaného trestného súdu Pamela Záleská skonštatovala, že minimálne od leta 2018 do septembra 2020 z pozície špeciálneho prokurátora poskytoval prostredníctvom Ľudovíta Makóa informácie o konaniach na Úrade špeciálnej prokuratúry a vytváral podmienky, ktoré mohli sťažiť dokumentovanie činnosti zločineckej skupiny takáčovcov.

Súd podľa Záleskej slov bral do úvahy, že vypočúval aj tzv. kajúcnikov, a preto v ich prípade dôsledne preveroval pravdivosť výpovedí.

Podľa informácií denníka Pravda Kováčika z väznice v Banskej Bystrici prepustili krátko pod dvanástej hodine.

82 debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší súd SR #Dušan Kováčik