Fico odsúdil použite sily na Ukrajine, ale hovorí o hecovaní proti Rusku

Smer odsudzuje použitie vojenskej sily na Ukrajine, ale líder opozičnej strany Robert Fico tvrdí, že má iný názor na dôvody vojnového konfliktu.

04.03.2022 16:42

„Stačí sa pozrieť na prejav amerického prezidenta Bidena a na jeho presvedčenie, že sa konečne vytvorila príležitosť na likvidáciu smrteľného ruského nepriateľa,“ povedal líder opozičnej strany Smer Robert Fico.

Tvrdí, že hocí má Smer „na dôvody vojnového konfliktu na Ukrajine úplne iný názor ako šíri vládna propaganda“, nelimituje ho to „v jasnom odsúdení neoprávneného použitia ruskej vojenskej sily a prejavení ľudskej solidarity k obetiam konfliktu“.

VIDEO: Fico: Majme úctu k mieru, majme úctu k sebe samým.

Video

Aj stran Smer považuje za nevyhnutné ukončiť konflikt čo najrýchlejšie. „My v Smere hovoríme o podpore rokovaniam medzi Ukrajincami a Rusmi. Celé svetové úsilie by sa malo sústrediť na mierové rokovania, lebo každý deň konfliktu prináša znásobovanie utrpenia nevinných ľudí,“ vyhlásil Fico vo videu na sociálnej sieti.

„Aká je ale realita?“ položil si otázku a sám si aj odpovedal: „Slovenská vláda, žiaľ, posiela na Ukrajinu smrtiacu muníciu. Propagandisticky hecuje k nenávisti k bežným radovým Rusom. Slovenská vláda podporuje neakceptovateľnú myšlienku kolektívnej viny.“

Ivan Korčok Čítajte viac Korčok: NATO nie je vo vojne s Ruskom. Ukrajine pomáhajú jednotlivé štáty

Fico vytýka ministrovi zahraničných vecí Ivanovi Korčokovi (nom. SaS), že „schvaľuje poškodzovanie najpietnejšieho z najpietnejších miest Slavína v Bratislave“. Odkazuje tak na vandalov, ktorí v noci na stredu nafarbili Slavín modrou a žltou, čo sú farby ukrajinskej vlaky. „Sú tam pochovaní aj ukrajinskí vojaci, ktorí padli pri oslobodovaní. Ale čo urobíme s mŕtvymi Rusmi alebo príslušníkmi iných národov, čo ich posypeme haseným vápnom, aby sa ich hroby úplne vytratili?“ pokračuje Fico.

premaľovaný Slavín Čítajte viac Pamätník Slavín niekto natrel na žlto a modro

Rovnako necháme význam ukončenia spolupráce medzi slovenskými vysokými školami a ruskými univerzitami. „Vrcholom trápnosti je premenovať potravinárske výrobky z ruských na ukrajinské. To sme už takí malí v mysli, že musíme opakovať Američanov, keď zmenili v roku 2003 francúzske hranolky na hranolky slobody len preto, že Francúzsko jednoznačne odmietlo účasť na americkom útoku na Irak?“ dodal.

„Komu napadne rozmýšľať o zmene štátnej vlajky na inú v ukrajinských farbách, len preto, lebo podobne ako ruská má tá slovenská bielu, modrú a červenú farbu. A toto všetko je na čo dobré?“ položil Fico ďalšie otázky.

„Ľudia na Ukrajine neoprávnene trpia, buďme dôslední a odsúďme každého, či už je to Rusko na Ukrajine alebo Američania v Iraku, ak veríme, že porušuje medzinárodné právo. Ale buďme aj dôstojní a zachovajme si úroveň a buďme úctiví k histórii a obetiam oslobodzovania našej krajiny. Lebo stratíme úctu k sebe samým,“ takouto výzvou zakončil Fico svoje vyhlásenie na sociálnej sieti.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #vojna na Ukrajine