V Bratislave žiadalo mier na Ukrajine niekoľko tisíc ľudí. Prihovoril sa aj Zelenskyj

V Bratislave sa v piatok na Námestí SNP konal protest Mier Ukrajine. Niekoľko tisíc ľudí na podujatí vyjadrilo podporu obyvateľom Ukrajiny. Cez telemost sa pripojil aj prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj v živom vystúpení pre viacero európskych metropol súčasne.

04.03.2022 20:04 , aktualizované: 21:51
protest zhromaždenie ukrajina Foto: ,
Zhromaždenie Mier na Ukrajine na Námestí SNP 4. marca 2022 v Bratislave.
debata (53)

VIDEO: Atmosféra na proteste proti vojne na Ukrajine.

Video

Rečníci na zhromaždení odsúdili ruskú agresiu. Pred demonštrantmi vystúpil aj premiér SR Eduard Heger (OĽANO). Vyzdvihol odvahu ukrajinského prezidenta Zelenského.

Bývalý minister financií Ivan Mikloš povedal, že je potrebné sankcie voči Rusku sprísniť. „Treba okamžite zastaviť nákup plynu a ropy z Ruska do celej Európy. Treba okamžite zo SWIFT-u vypnúť všetkých 300 ruských bánk,“ uviedol.

Zhromaždenie Mier Ukrajine

Protestné zhromaždenie v Bratislave, 4. marca 2022

Fotogaléria
Zhromaždenie Mier na Ukrajine na Námestí SNP 4....
Počas protestu sa podarilo spojiť cez telemost...
+8Zhromaždenie Mier na Ukrajine na Námestí SNP 4....

Zhromaždenia na podporu Ukrajiny sa uskutočnili vo viacerých európskych metropolách vrátane Bratislavy. Cez telemost sa s demonštrantmi spojil Zelenskyj. Vo svojom prejave tiež vyzval námestia na minútu ticha za padlých brániacich Ukrajinu.

Priebeh protestu bol pokojný, dohliadala na to aj polícia.

Zelenskyj Európanom: Vyjdite do ulíc, podporte Ukrajinu v jej boji

„Vyjdite do ulíc, podporujte naše úsilie a podporujte náš boj,“ povedal Zelenskyj vo videoprejave, ktorý v piatok večer sprostredkovali viaceré európske médiá i sociálne siete a tiež ho bolo možné vidieť na bratislavskom zhromaždení.

VIDEO: Zelenského príhovor Európanom.

Video

Zelenskyj povedal, že „ak nevydrží Ukrajina, nevydrží celá Európa, ak padneme my, vy padnete tiež“, dodal. „Prosím, nezostávajte potichu, nezatvárajte oči, poďte a podporujte Ukrajinu, ako len môžete,“ povedal.

„Ak vyhráme, a som si istý, že vyhráme, bude to víťazstvo pre celý demokratický svet, bude to víťazstvo našej slobody, bude to víťazstvo svetla nad temnotou, slobody nad otroctvom,“ dodal ukrajinský prezident.

Zelenskyj si uctil chvíľou ticha tých, ktorí položili svoj život v boji za svoju krajinu – vojakov, hasičov, pilotov a ďalších, ktorí vykonali „hrdinské činy v rôznych oblastiach života“, ako aj civilistov, ktorí zomreli počas bojov.

VIDEO: Príhovor premiéra Eduarda Hegera.

Video
53 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #protest #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj