Domov sa vrátil veľvyslanec z Ukrajiny. Konvoj bol na ceste 60 hodín

V piatok krátko pred polnocou prekročil slovenskú hranicu veľvyslanec z Ukrajiny Marek Šafin.

05.03.2022 06:00
Ivan Korčok, diplomati Foto: ,
Ivan Korčok víta konvoj s diplomatmi, ktorí po 60 hodinách dorazili z Kyjeva na Slovensko.
debata (10)

V konvoji, ktorý bol na ceste z Kyjeva vyše 60 hodín, boli diplomati a občania z Ukrajiny, Afganistanu, Nemecka, Francúzska, Veľkej Británie, Japonska a USA.

Ich príchod na Slovensko oznámil minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS) na sociálnej sieti.

„Po 7 dňoch v obliehanom Kyjeve nasadli v stredu ráno do aút, a po viac ako 60-hodinovej ceste z ukrajinského hlavného mesta, cez Moldavsko, Rumunsko a Maďarsko, dnes večer prekročili slovenskú hranicu,“ napísal Korčok s tým, že ich „veľmi rád vidí živých a zdravých“.

„Ďakujem našim diplomatom za odvahu, rozvahu v tak hraničnej situácii akou je vojna, a za príkladnú službu Slovenskej republike,“ dodal minister.

Ešte pred začiatkom ruskej invázie na Ukrajinu Slovensko stiahlo časť veľvyslanectva domov. Aj krátko po prvom útoku Korčok vysvetľoval, že veľvyslanectvo v Kyjeve pracuje, pretože na Ukrajine žije veľa Slovákov. V priestoroch veľvyslanectva našli pomoc aj občania iných krajín.

V stredu rezort diplomacie oznámil, že smerom na Slovensko vyrazil konvoj s veľvyslancom. „Veľmi ma dojali slová vďaky od občanov iných štátov, ktorým sme pomohli,“ dodal na záver Korčok.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Ivan Korčok #vojna na Ukrajine