Krúpa vytýka protifašistickým bojovníkom, že mlčia k Ukrajine. Strieľa vedľa

Juraj Krúpa (OĽaNO) vytýka protifašistickým bojovníkom, že nereagovali na situáciu v Ukrajine. Tí však odmietli vojnu už minulý týždeň.

05.03.2022 13:00
Juraj Krúpa Foto:
Predseda Výboru Národnej rady pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa (OĽaNO)
debata (179)

Poslanec Juraj Krúpa (OĽaNo) sa v piatok večer obrátil na sekretariát Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (SZPB). Vytýka im, že organizácia sa nevyhranila voči agresii Ruska v Ukrajine.

„Vážení pán predseda slovenského zväzu protifašistických bojovníkov. Prekvapuje mlčanie vás osobne a súčasne mlčanie vašej organizácie preto ze som počas siedmych dní k ruskej agresie voči Ukrajine nezaregistroval vaše jednoznačne stanovisko, presnejšie žiadne stanovisko voči tomuto bezprecedentnemu aktu vojenskej agresie jednej krajiny voči inej,“ napísal predseda Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť doslovne.

Verí, že zväz, ktorí združuje veterátov druhej svetovej vojny a odporcov akejkoľvek vojny, „prelomí mlčanie a jasne a nednoznačne odsúdi barbarský akt“.

Slovenský zväz protifašistických bojovníkov však stanovisko zaujal už v piatok 25. februára.

„Slovenský zväz protifašistických bojovníkov vyjadruje ľútosť a zásadný nesúhlas s napadnutím Ukrajiny. Ani oprávnené obavy z rozširovania NATO, definujúceho Rusko ako hrozbu, nepovažujeme za akceptovateľné zdôvodnenie invázie na územie Ukrajiny. Pozemný i vzdušný útok ruskej armády je zločinom proti mieru. Proti mieru, ktorý nám slávna Červená armáda priniesla pred 77 rokmi,“ reagoval zväz.

Ďalej zväz vyhlasuje, že bude vždy „uchovávať a pripomínať hrdinstvá ruských, ukrajinských či bieloruských vojakov. "Našich osloboditeľov od fašizmu v roku 1945. O to viac pociťujeme, že agresia Ruskej federácie proti bratskému slovanskému národu je v rozpore s naším záväzkom chrániť ich pamiatku a historickú pravdu o oslobodení Slovenska,“ pokračujú antifašisti vo vyhlásení.

„SZPB dlhodobo odsudzuje oslavovanie prisluhovačov nemeckého nacizmu na Ukrajine i v pobaltských štátoch, banderovcov a jednotiek SS, podieľajúcich sa na vojnových zločinoch a zločinoch proti ľudskosti, vyvražďovaní Židov a ostatných nevinných ľudí. A to aj na Slovensku. Vojna nie je riešením!!! Usilujeme sa o mierový život bez vojen,“ tvrdí zväz.

Pripája sa k výzvam, aby Rurská federácia zastavila vojenské akcie a stiahla svoju armádu z územia Ukrajiny. „Je potrebné využiť OBSE a OSN a pre deeskaláciu sa vrátiť k opatreniam na budovanie vzájomnej dôvery, vrátane realizácie dohôd o zabezpečení moderných menšinových práv pre Rusov na Ukrajine a skutočných zmlúv o obmedzení zbrojenia a odzbrojení,“ píše sa v stanovisku SZPB. Zväz „z podstaty svojho poslania zastáva jednoznačne protivojnový postoj“ a odmieta riešenie problémov medzi krajinami takouto násilnou formou.

„V mene pamiatky hrdinov boja proti nacizmu a fašizmu a v mene ich obetí vyjadrujeme podporu všetkým mierumilovným Rusom a Ukrajincom a vyzývame na okamžité ukončenie vojny na Ukrajine a odchod vojsk Ruskej federácie,“ dodáva vyhlásenie, zväzu, ktoré sprostredkoval vedúci mediálneho oddelenia a šéfredaktor Bojovníka Braňo Ondruš.

© Autorské práva vyhradené

179 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Juraj Krúpa #SZPB