Príchod vojakov NATO na Slovensko má miernu podporu, Američanov väčšina nechce

Verejnosť podporuje členstvo krajiny v NATO, ale je vlažné k prítomnosti vojakov NATO na Slovensku a odmieta amerických vojakov.

06.03.2022 13:41
tank, NATO, cvičenie, vojaci Foto: ,
Tank M1 Abrams, ktorý v rámci spoločných cvičení NATO bol aj na Slovensku.
debata (221)

Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre televíziu Markíza na vzorke 1 003 respondentov z obdobia 22. 2. 2022 až 1. 3. 2022.

Prezidentku Zuzanu Čaputovú, ktorá bola hosťkou relácie Na telo v TV Markíza, neprekvapil rozdielny postoj priaznivcov jednotlivých strán k príchodu vojakov na Slovensko. Podľa nej to súvisí s rétorikou lídrov strán, hybridnou vojnou a ruskou propagandou.

„Jediným cieľom a teritóriom v hybridnej vojne, kde sa bojuje, sú naše mysle. A jediným cieľom je oslabenie súdržnosti krajiny,“ povedala. Podľa nej by sme o tejto otázke vôbec nediskutovali, keby Rusko nenapadlo Ukrajinu, sú to vynútené kroky.

Čaputová reagovala aj na slová Roberta Fica, podľa ktorého pomoc má byť humanitárna a nie posielať na Ukrajinu zbrane. Podľa nej neobstoja názory, že sa takto stávame terčom, lebo ruský prezident Vladimír Putin má svoje ciele, ktoré si akokoľvek zdôvodní.

“Tá vlna pomoci a solidarity aj humanitárnej je veľmi dôležitá, ale na Ukrajine zomierajú civilisti. Ako my sa chceme pozerať na to, že im budeme posielať hygienické vreckovky, aby si utreli slzy a držať palce? To je absurdné. To nestačí,” povedala Čaputová.

Pripomenula, že na Ukrajine hynú aj ženy a deti a že ruská armáda nehľadí na to, s kým bojuje. Podľa nej idú ako keby vyhladiť celú krajinu, takže humanitárna pomoc stačiť nebude.

„Nerozumiem vyjadreniam niektorých najmä opozičných politikov, neviem či to je intelektuálna indispozícia alebo geopolitická dezorientácia, že takéto niečo sú schopní vyhlasovať, dokonca niektorí z nich úplne na okraji aj legitimizovať tú vojnu,“ dodala prezidentka.

Súhlasíte, aby na Slovensko prišli vojaci NATO?
Rozhodne + skôr súhlasí 50 %
nevie 5 %
rozhodne + skôr nesúhlasí 45 %
Zdroj: Focus pre TV Markíza
Súhlasíte, aby na Slovensko prišli americkí vojaci?
Rozhodne + skôr súhlasí 29 %
nevie 4 %
rozhodne + skôr nesúhlasí 67 %
Zdroj: Focus pre TV Markíza
Súhlasíte, aby na Slovensko prišli vojaci NATO?
  Rozhodne + skôr áno Rozhodne + skôr nie
Hlas 61 % 35 %
Smer 31 % 66 %
SaS 75 % 23 %
PS 87 % 10 %
OĽaNO 76 % 22 %
Republika 15 % 82 %
Sme rodina 63 % 33 %
KDH 61 % 32 %
Zdroj: Focus pre TV Markíza  
Podporujete členstvo Slovenska v NATO?
Rozhodne + skôr súhlasí 61 %
nevie 3 %
rozhodne + skôr nesúhlasí 36 %
Zdroj: Focus pre TV Markíza

© Autorské práva vyhradené

221 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #vojna na Ukrajine