Kotleba má zatiaľ odklad. Súd zrušil pojednávanie kvôli kontroverzným šekom

V utorok 8. marca súd s Marianom Kotlebom nebude. Žiada si čas na preštudovanie nových dôkazov, ktoré proti nemu nazhromaždil prokurátor. Najvyšší súd mal rozhodnúť v kauze kontroverzných šekov, ktoré Kotleba rozdával pred piatimi rokmi.

07.03.2022 14:23
Marián Kotleba Foto:
Poslanec Marián Kotleba (ĽSNS)
debata (21)

„Verejné zasadnutie v trestnej veci Mariana K. určené na 8. marca bolo zrušené,“ uviedla hovorkyňa Najvyššieho súdu Alexandra Važanová.

Ako dodala, súd zrušil pojednávanie na „žiadosť obžalovaného o preštudovanie a oboznámenie sa s novými dôkazmi predloženými zo strany prokurátora ako aj zaujatia stanoviska k nim“.

VIDEO: Hovorkyňa Najvyššieho súdu Alexandra Važanová:
Video

Predsedu ĽS NS Mariana Kotlebu v októbri 2020 Špecializovaný trestný súd v Pezinku uznal vinným z propagácie extrémizmu.

Dopustil sa ho odovzdávaním šekov s neonacistickou symbolikou. Súd mu za to uložil trest štyri roky a štyri mesiace.

Kotleba ako predseda Banskobystrického samosprávneho kraja rozdával kontroverzné šeky 14. marca 2017, teda v deň výročia vyhlásenia Slovenského štátu. Podľa sudkyne Špecializovaného trestného súdu zneužil svoje postavenie župana, ako aj tri rodiny v núdzi, ktorým šeky odovzdal.

Symbolické šeky vystavené na sumu 1 488 eur podľa súdu aj znalcov sú medzi extrémistami notoricky známymi šiframi, ktoré odkazujú na 14 slov rasistického teroristu Davida Lanea a nacistický pozdrav „Heil Hitler“.

Pôvodne Kotlebu obžalovali z prečinu prejavovania sympatií k hnutiam smerujúcim k potláčaniu základných práv a slobôd, sudkyňa však už na prvom pojednávaní vyhlásila, že skutok môže posudzovať aj ako založenie, podporu a propagáciu hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd, čo znamená prísnejší trest.

Kotleba sa voči rozsudku odvolal, Najvyšší súd mal verejné zasadnutie naplánované na 8. marca.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kotleba #kontroverzné šeky