Slovenskí europoslanci a komisárka Jourová odsúdili Uhríka za slová o Ukrajine

Dvanásť slovenských europoslancov zo štyroch politických frakcií v stredu podpísalo spoločný list, v ktorom odsudzujú vystúpenia poslanca Milana Uhríka (Republika) v pléne Európskeho parlamentu (EP), ako aj sériu jeho dezinformačných statusov, ktoré šíri na sociálnych sieťach. Zo Štrasburgu informuje spravodajca TASR.

09.03.2022 10:42
Milan Uhrík Foto: ,
Milan Uhríka (Republika) na archívnej snímke
debata (47)

„So znepokojením a hanbou sledujeme vyjadrenia slovenského europoslanca Milana Uhríka k ruskej agresii voči Ukrajine. V jeho vystúpeniach v pléne EP, ale aj vo vyjadreniach na sociálnych sieťach opakovane hovorí o tom, že svet podlieha klamlivej propagande, ktorá zásobuje médiá dojemnými fotografiami z Ukrajiny. Obviňuje z tendenčnej a nepravdivej propagandy všetkých, ktorí informujú o hrôzach vojnového konfliktu na Ukrajine,“ uvádza sa v otvorenom liste.

Stojí v ňom aj to, že ak Uhrík šíri ničím nepodložené pochybnosti o vierohodnosti dôkazov o zverstvách Putinovej vojny a hovorí o klamlivej propagande Západu, robí tým nielen hanbu sebe, ale aj krajine, ktorú reprezentuje.

Signatári listu upozornili, že jeho vyjadrenia boli klasifikované ako dezinformácie a vo vojnovom konflikte sú bezpečnostným rizikom s nepredstavi­teľnými následkami.

List iniciovala europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová (nezávislá), ktorá uviedla, že k tomu pristúpila po sérii dezinformačných Uhríkových statusov na sociálnych sieťach spochybňujúcich vojnové dianie na Ukrajine, o čom hovoril aj v pléne EP.

Uhríkove slová si v utorok vyslúžili ráznu reakciu eurokomisárky pre hodnoty a transparentnosť Věry Jourovej. Tá pred europoslancami a v češtine, aby jej Uhrík dobre rozumel, upozornila, že Uhrík prirovnal EÚ k Orwellovi a že zakazovaním niektorých médií (Sputnik a Russia Today) pôsobiť v Európe sa zavádza cenzúra.

Dvanásti europoslanci vo vyhlásení odmietajú ruskú inváziu na Ukrajinu, vyjadrili vôľu pomôcť Ukrajine, snahu urobiť maximum pre integráciu ukrajinských utečencov na Slovensku a v plnom rozsahu sa dištancovali od vyhlásení a aktivít europoslanca Uhríka.

List podpísali: Lucia Ďuriš Nicholsonová, Martin Hojsík, Michal Šimečka a Michal Wiezik z liberálnej frakcie Obnovme Európu (RE), Monika Beňová a Robert Hajšel zo skupiny socialistov a demokratov (S&D), Vladimír Bilčík, Miriam Lexmann, Peter Pollák a Ivan Štefanec za Európsku ľudovú stranu (EPP), Eugen Jurzyca z frakcie konzervatívcov a reformistov (ECR), ako aj Miroslav Radačovský zo skupiny Nezaradených.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Európsky parlament #Věra Jourová #vojna na Ukrajine #Milan Uhrík