Opatrenia končia, len respirátor zostáva povinný

Od 14. marca sa rušia pandemické obmedzenia na hromadných podujatiach, ako aj obmedzenia prevádzkových hodín. Nosenie respirátorov bude naďalej povinné. V stredu o tom rozhodla vláda.

09.03.2022 11:37 , aktualizované: 15:32
debata (86)

Ministerstvo zdravotníctva uvoľňovanie opatrení zdôvodňuje čoraz lepšou epidemickou situáciou. „Je charakterizovaná poklesom v počtoch prípadov naprieč vekovými skupinami, poklesom v počtoch výjazdov záchranných zdravotných služieb, ako aj stabilizácie situácie v zdravotníckych zariadeniach,“ vysvetľuje rezort v predkladacej správe.

VIDEO: Od 14. marca sa rušia kapacitné obmedzenia na podujatiach.
Video

Preto minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) v stredu na vládu predložil návrh na úpravu harmonogramu uvoľňovania opatrení už od najbližšieho pondelka. Vláda prijala uznesenie, ktorým ruší obmedzenia na hromadných podujatiach, obmedzenia prevádzkových hodín, zostáva zachovaná povinnosť nosiť respirátory.

Respirátor FFP2 zostáva povinný v interiéroch, v exteriéroch na hromadných podujatiach, ale aj pri stretávaní sa cudzích osôb vo vzdialenosti menšej ako dva metre.

Prevádzkové hodiny v službách už nemajú žiadne obmedzenia.

V zamestnaní sa odporúča ešte stále využívanie inštitútu home office v čo najväčšej miere.

V školách už nebude povinná domáca karanténa pri kontakte s pozitívnym spolužiakom v triede. Namiesto karantény budú žiaci a študenti nosiť respirátor alebo rúško 10 dní od posledného kontaktu s pozitívnou osobou v triede. V izolácii zostane už iba pozitívna osoba, zvyšok triedy pokračuje v prezenčnej výučbe. Aj po izolácii musí študent alebo žiak ďalších päť dní nosiť respirátor. V triedach už nie sú povinné rúška, no v spoločných priestoroch je ich nasadenie povinné. Žiaci a študenti po ukončení izolácie musia nosiť respirátor.

Pre všetky hromadné podujati a platí režim základ. To znamená, že do divadla, do kina, ale aj na kar, svadbu či večierok už môžu všetci.

Režim základ platí aj pre obrady (napríklad sobáš, krst), športové podujatia, tréningy, fitness, wellness, aquaparky, kúpele, umelé vodné plochy, pre všetky neesenciálne obchody a služby a reštaurácie. Bez ohľadu na imunizačný status už možno zájsť do múzea, galérie, knižnice alebo na výstavu.

Pre ubytovacie zariadenia platí tiež režim základ.

Neplatia už ani žiadne obmedzenia počtu zákazníkov.

Cestovať v autobusoch, vlakoch, lanovými dráhami alebo taxíkom tiež môžu všetci – zaočkovaní aj nezaočkovaní.

Režim OTP (očkovaní, testovaní a po prekonaní ochorenia COVID-19) môže platiť pri návštevách nemocníc, zariadení sociálnych služieb. V týchto zariadeniach režim určuje zriaďovateľ alebo riaditeľ.

Ako vysvetlil šéf Inštitútu zdravotných informácií Matej Mišík, od pondelka zostáva v platnosti už len pravidlo o nosení respirátorov.

Antigén za päť eur sa má zrušiť

Antigénové testovanie, ktoré je v súčasnosti vo viacerých nemocniciach za päť eur, sa má zrušiť. Vyplýva to z materiálu, ktorý schválila vláda. Testovanie sa zruší od štvrtka (10.3.), priblížil po rokovaní kabinetu minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).

Kabinet ním zrušil uznesenie, podľa ktorého mal Lengvarský zabezpečiť v hospodársky mobilizovaných zdravotníckych zariadeniach antigénové testy pre obyvateľov za manipulačný poplatok päť eur za účelom regulácie ceny testovania.

Ministerstvo zdravotníctva ozrejmilo, že od februára platí na Slovensku režim základ a ľudia sa nepotrebujú preukazovať negatívnym testom na ochorenie COVID-19. Nie je tak podľa rezortu nutná regulácia ceny testovania prostredníctvom štátom dotovaného manipulačného päťeurového poplatku.

Lengvarský dodal, že otázka fungovania mobilných odberových miest (MOM) záleží od záujmu obyvateľov o testovanie. „Väčšina MOM-iek je na komerčnej báze, to znamená, že pokiaľ to bude zaujímavé pre poskytovateľov, tak tam ostanú, pokiaľ nie, tak skončia na základe ekonomickej neefektívnosti,“ skonštatoval.

© Autorské práva vyhradené

86 debata chyba
Viac na túto tému: #opatrenia #koronavírus #Vladimír Lengvarský