Vláda odsúhlasila prítomnosť vojakov NATO na území Slovenska

Na Slovensku má pôsobiť do 2100 vojakov Severoatlantickej aliancie. Tzv. posilnenú predsunutú prítomnosť NATO na území SR v stredu odsúhlasila vláda. Ide o reakciu Slovenska a spojencov na nevyprovokovanú masívnu vojenskú inváziu Ruska na Ukrajinu. Návrh ešte musí odobriť Národná rada SR.

09.03.2022 12:34 , aktualizované: 14:13
debata (196)

Slovenskú jednotku má tvoriť do 600 českých, do 200 holandských, do 100 poľských a slovinských, do 400 amerických a do 700 nemeckých vojakov.

Posilnená predsunutá prítomnosť sa na Slovensku zriaďuje od 15. marca. „Cieľom je demonštrácia súdržnosti a deklarovanie pripravenosti brániť sa spoločne proti akejkoľvek hrozbe. Členské štáty NATO aj touto aktivitou potvrdzujú, že prípadný útok na jedného člena bude považovaný za útok na všetkých,“ uviedla hovorkyňa Ministerstva obrany SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

VIDEO: Minister obrany Jaroslav Naď po rokovaní vlády.
Video

Počet príslušníkov ozbrojených síl súvisí aj s technikou, ktorú budú vojaci pri zabezpečovaní obrany SR obsluhovať a ktorá doplní vybrané nedostatkové spôsobilosti Ozbrojených síl SR. Ide napríklad o systém protivzdušnej obrany Patriot či možné nasadenie radarovej techniky Sentinel.

„Verím, že súčasná realita, ktorú celému svetu vytvorilo Rusko svojou agresiou voči suverénnemu štátu bez akejkoľvek zámienky, bude dostatočným dôvodom na ukončenie pohľadov ‚na všetky svetové strany‘, pretože jedna z nich hrubo porušila medzinárodné právo a útočí aj na civilné ciele – to sú fakty. Preto úprimne dúfam, že návrh posilnenia bezpečnosti nášho územia a obyvateľov po boku spojencov dostane jasnú podporu naprieč celým parlamentom,“ uviedol minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO).

tank, NATO, cvičenie, vojaci Čítajte viac Príchod vojakov NATO na Slovensko má miernu podporu, Američanov väčšina nechce

Mnohonárodné bojové skupiny v rámci tzv. posilnenej predsunutej prítomnosti (eFP) NATO vznikli ako odstrašujúci nástroj Aliancie v reakcii na anexiu Krymu. Sídlia v Poľsku, Litve, Lotyšsku a Estónsku. Po útoku Ruska na Ukrajinu sa členské štáty Aliancie zhodli na zriadení mnohonárodných bojových skupín eFP pozdĺž celého východného krídla NATO vrátane Rumunska, Bulharska, Maďarska a tiež Slovenska.

„Pre podstatnú časť vojakov máme zabezpečené plnohodnotné ubytovanie,“ vysvetlil generál Daniel Zmeko, náčelnik Generálneho štátu ozbrojených síl.

Podľa Naďa mandát spojencov na Slovensku nebude časovo obmedzený. „Uvažujeme o 1 200, možno 1 500 vojakoch,“ povedal Naď s tým, že počet by sa ešte mohol navýšiť. Vláda súhlasila s prítomnosťou 2 100 vojakov NATO. Podľa Naďa žiadali o súhlas s vyšším počtom vojakov zámerne.

Jednotku bude viesť česká armáda

Vláda Českej republiky v stredu schválila vyslanie 650 vojakov na Slovensko, kde bude väčšina z nich pôsobiť v mnohonárodnej jednotke NATO, ktorú bude viesť česká armáda. Menšia časť vojakov bude na Slovensku pomáhať so zvládaním migrácie z Ukrajiny súvisiacej s ruskou inváziou.

Misiu českých vojakov musí ešte schváliť parlament ČR, informuje na svojej webstránke stanica CNN Prima News.

Mandát bude platný do 30. júna 2023 a náklady budú predstavovať podľa rezortu obrany okolo 540 miliónov českých korún (vyše 21 miliónov eur).

Vláde návrh predložila ministerka obrany ČR Jana Černochová, ktorá už predtým avizovala, že do jednotky NATO odíde zhruba 400 českých vojakov.

Poslanec strany Za ľudí Juraj Šeliga už na sociálnej sieti oznámil, že bude hlasovať za vstup spojencov na Slovensko. „Je našou zodpovednosťou urobiť všetko preto, aby naši občania a naša krajina bola v bezpečí. Užšia spolupráca s našimi partnermi v NATO nám pomáha,“ napísal.

„Pre všetkých tých, ktorí budú spochybňovať toto rozhodnutie, spomeňte si prosím na Ukrajinu, čo by oni dali za to, aby mali možnosť byť v NATO. V Národnej rade Slovenskej republiky budem hlasovať ZA prítomnosť vojakov z NATO, pretože dnes je to v záujme bezpečnosti Slovenskej republiky,“ dodal.

Eduard Heger a Jaroslav Naď Čítajte viac Heger: S vojakmi NATO k nám príde technika za miliardu eur

© Autorské práva vyhradené

196 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Jaroslav Naď #vojna na Ukrajine #posilnená predsunutá prítomnosť vojakov NATO na Slovensku