Prípad Chovanec: Belgickí znalci tvrdia, že sa smrteľne zranil sám. Slovenskí znalci nesúhlasia

Spravodajský server RTL.be sa odvoláva na záverečný znalecký posudok, podľa ktorého si mal Jozef Chovanec vo februári 2018 spôsobiť smrť na belgickom letisku sám. Slovensko ministerstvo spravodlivosti upozorňuje, že závery servera nie sú správne.

10.03.2022 09:32 , aktualizované: 14:08
Jozef Chovanec, letisko, cela Foto:
Archívne zábery z cely na letisku v Belgicku.
debata (86)

Príčinou smrti slovenského občana Jozefa Chovanca (38), ktorý zomrel koncom februára 2018 po zadržaní v cele na letisku Charleroi, boli silné nárazy hlavou o stenu, ktoré mu spôsobili edém mozgu; zastavenie činnosti srdca však u neho vyvolala až injekcia podaná privolanými zdravotníkmi. Uvádza sa to v expertnom posudku belgických lekárov, o ktorom informuje bruselský spravodajca TASR.

Spravodajský server RTL.be v stredu upozornil na záverečný znalecký posudok v kauze Chovanec. Podľa dokumentu, do ktorého mala redakcia možnosť nahliadnuť, sa zadržaný slovenský občan sám smrteľne zranil opakovanými nárazmi hlavy o steny a cely predbežného zadržania, v ktorej strávil päť hodín.

Zastavenie srdcovej činnosti, po ktorom ho odviezli na reanimáciu do nemocnice, však Chovancovi spôsobila injekcia. Tú mu podala privolaná záchranná služba po tom, ako sa ho viacero členov letiskovej polície pokúšalo spacifikovať s použitím neprimeraného násilia.

Jozef Chovanec sa dostal do cely potom ako bol vyvedený z lietadla, lebo sa nevedel preukázať platným cestovným dokladom a vykazoval znaky agresívneho správania.

Koncom septembra 2021 sa predstavitelia belgickej justície a polície na letisku Charleroi zúčastnili na dvojdňovej rekonštrukcii udalostí, ktoré viedli k smrti Jozefa Chovanca. Generálny prokurátor Ignacio de la Serna vtedy vyhlásil, že rekonštrukcia bola pre vyšetrovanie prípadu „užitočná“.

Lexmann Behúl Chovanec Čítajte aj Svedok v kauze Chovanec chce byť na rekonštrukcii prípadu, hovorí o prekážkach

Nevyhnutnou súčasťou vyšetrovania je aj vypracovanie záverečnej správy kolégia lekárov. Podľa odborných lekárskych posudkov smrť zadržaného nespôsobilo udusenie, ktoré mali zapríčiniť policajti, ktorí na ňom kľačali, ako bolo vidieť na záberoch z priemyselnej kamery. Hypotéza, že smrť Jozefa Chovanca mohla byť zapríčinená takouto „pozičnou asfyxiou“, je úplne mylná bola vyvrátená dôkladnou vedeckou analýzou, ktorú vykonalo kolégium lekárov, upozornil RTL.be.

Lekárski experti podľa tohto zdroja trvajú na stanovisku, že smrť zadržaného bola spôsobená tým, že Chovanec si udieraním hlavy o steny cely spôsobil šesťdesiat rán, ktoré viedli k opuchu a mozgovej smrti. V ich správe sa tiež uvádza, že k zastaveniu činnosti srdca došlo až v dôsledku injekčne podaného neuroleptika – látky, ktorá sa podáva v prípade psychotických porúch.

RTL.be bude mať táto lekárska správa veľký význam pri ukončení vyšetrovania smrti Jozefa Chovanca. Tento slovenský občan zomrel v nemocnici tri dni po zákroku belgickej polície a podaní injekcie v cele policajnej stanice na letisku v Charleroi.

Redakcia Pravda má k dispozícii videozáznam z policajnej cely na letisku. Čo sa tam dialo?

VIDEO: Čo sa dialo s Jozefom Chovancom v cele?
Video

Stanovisko k medializovaným informáciám v prípade úmrtia J. Chovanca

„Informácia o vypracovaní záverečnej znaleckej správy v prípade smrti nášho občana Jozefa Chovanca, ktorá je prezentovaná ako definitívna a ktorú zverejnili belgické médiá, nie je pravdivá. Vyšetrovanie prípadu tragického úmrtia nie je ukončené a naďalej pokračuje,“ reagovalo slovenské ministerstvo spravodlivosti.

Slovenský rezort tvrdí, že „vyšetrovanie nie je ukončené“. Odvoláva sa pritom na informácie, ktoré poskytla advokátska kancelária Cottyn, zastupujúca Slovenskú republiku v konaní, ako aj slovenskí experti, pán Norbert Moravanský a Peter Kováč, ktorí boli k prípadu prizvaní na žiadosť právneho zástupcu SR.

Advokátska kancelára Cottyn poukazuje, že spravodajský portál RTL nijakým spôsobom nekontaktoval rodinu ani právneho zástupcu, aby si overil pravdivosť obsahu tejto správy.

„Navyše, v tomto prípade ide už o opakovaný únik informácií prostredníctvom toho istého média. V minulosti (september 2021) došlo zo strany tohto portálu rovnako k uverejneniu nepravdivých informácií, v nadväznosti na čo začal generálny prokurátor v Monse vyšetrovanie vo veci porušenia služobného tajomstva týkajúceho sa zverejnenia informácií, ktoré boli následne medializované,“ pripomína ministerstvo spravodlivosti.

Právny zástupca SR v konaní aj rodina p. Chovanca žiada, aby sa „nerobili žiadne predčasné závery“ a aby vyšetrovanie mohlo byť pokojne ukončené, dodáva ministerstvo.

Ako ďalej upozorňuje ministerstvo spravodlivosti, správa obsahuje chybné tvrdenia, vôbec nereflektuje stanoviská expertov poškodenej strany, ako aj závery vykonanej rekonštrukcie atď.

„Experti, ktorí boli prizvaní na žiadosť právneho zástupcu SR nesúhlasia s obsahom a závermi uvedenej správy, a už vôbec nie s tvrdením, že ide o správu, ktorá mala byť vypracovaná po konzultácii so všetkými zainteresovanými lekárskymi odborníkmi,“ podotýka ministerstvo.

Právny zástupca SR má vážne výhrady k správe, k obsahovej stránke, ako aj ku skutočne nezvyčajnému tónu celej správy, v ktorom „kolégium súdnych znalcov neváhalo spochybňovať spôsobilosť znalcov, ktorí boli prizvaní na žiadosť právneho zástupcu SR a ktorí sú navyše uznávanými odborníkmi v danej oblasti“.

Rezort spravodlivosti ďalej dodáva, že právny zástupca SR bude kontaktovať belgickú Generálnu prokuratúru so žiadosťou o vykonanie trestného stíhania tohto incidentu. Ak belgická Generálna prokuratúra nezasiahne, právny zástupca SR podá trestné oznámenie a vzhľadom na otrasenú dôveru k vyšetrovacím orgánom bude zároveň aj iniciovať konanie o stiahnutie spisu vyšetrovacej sudkyni v Charleroi.

VIDEO: Celý záznam z letiskovej cely v Belgicku
Video
86 debata chyba
Viac na túto tému: #Jozef Chovanec #Belgicko