Zelenskyj hovoril s Čaputovou: Zuzana, bojujeme ako môžeme

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok hovoril so slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou a v mene ukrajinského ľudu sa poďakoval za "podporu v potláčaní ruskej agresie", napísal Zelenskyj na sociálnej sieti Twitter.

10.03.2022 16:01
Čaputová Foto:
Prezidentka Zuzana Čaputová

„Informoval som o zločinoch ruskej armády voči civilnému obyvateľstvu na Ukrajine. Musíme ich zastaviť. Diskutovali sme aj o otázkach členstva v Európskej únii,“ napísal o obsahu rozhovoru s Čaputovou ukrajinský prezident.

Čaputová k telefonátu s ukrajinskou hlavou štátu uviedla, že Zelenskyj za pomoc poďakoval opakovane. „Od pomoci smerujúcej priamo na Ukrajinu cez prejavy solidarity s ukrajinskými rodinami, hľadajúcimi bezpečie u nás na Slovensku. Podľa slovenskej prezidentky jej Zelenskyj povedal: „Zuzana, bojujeme ako môžeme. Vieme, aká je pomoc zo Slovenska, ste naši dôležití a spoľahliví priatelia.“

V priebehu štvrtka Zelenskyj hovoril aj s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom, pričom podľa vlastných slov zdôraznil dôležitosť „väčšej obrannej podpory pre Ukrajinu a sankčného tlaku na Rusko“. V súvislosti s neformálnym summitom EÚ vo Francúzsku otvoril aj otázku možného vstupu Ukrajiny do EÚ.

V ten istý deň telefonoval aj s britským premiérom Borisom Johnsonom a francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.

„S Borisom Johnsonom sme hovorili o ďalšej podpore pre Ukrajinu a s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom sme sa zameriavali na mierové rozhovory. Musíme zastaviť túto vojnu,“ napísal Zelenskyj na Twitteri.

chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Zuzana Čaputová #Volodymyr Zelenskyj