Mimoriadna schôdza k energiám bude v stredu 16. marca

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) zvolal mimoriadnu schôdzu Národnej rady k energetickým záujmom Slovenska.

10.03.2022 18:34
debata (11)

Schôdza by sa mala začať v stredu 16. marca o 12.30 h.

Témou schôdze bude návrh skupiny poslancov na schválenie stanoviska SR k ohrozeniu strategických energetických záujmov hospodárstva a občanov SR. Zvolať mimoriadnu schôdzu žiadal opozičný Smer.

Ide o reakciu opozície na dohady o potenciálnom zastavení dodávok plynu a ropy z Ruska. Smer chce, aby sa Slovensko postavilo proti takémuto návrhu.

Predseda Robert Fico priblížil, že podľa ústavného zákona o spolupráci NR SR a vlády v záležitostiach Európskej únie (EÚ) môže parlament prijímať záväzné stanoviská, ktorými je vláda viazaná, ak ide rokovať o dôležitých veciach, ktoré sa týkajú EÚ.

Potrebu mimoriadnej schôdze odôvodňuje opozičná strana tým, že podľa nich prezidentka SR Zuzana Čaputová aj premiér Eduard Heger (OĽANO) pripúšťajú, že sú pripravení súhlasiť so zastavením dodávok plynu a ropy z Ruskej federácie.

Ak by padlo takéto rozhodnutie, podľa Fica by to znamenalo prudký nárast cien pohonných látok. Podotkol, že Slovensko by prišlo aj o príjmy, pokiaľ ide o tranzit. V prípade prudkého nárastu ceny plynu a ropy podľa neho treba rátať s nárastom cien všetkého.

heger Čítajte viac Heger: Európa by mala skončiť s ruskými energiami
11 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #mimoriadna schôdza