Tender na transportéry za dve miliardy majú dostať Fíni. Obídu Česi naprázdno?

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) sa napokon vybral rovnakou cestou ako jeho predchodca Peter Gajdoš (SNS). Rezort došiel k záveru, že pre slovenské ozbrojené sily bude najvhodnejším osemkolesovým bojovým obrneným vozidlom Patria AMVXP z Fínska.

12.03.2022 11:00
Patria AMVXP z Fínska Foto:
Patria AMVXP z Fínska
debata (84)

Potvrdzuje to zverejnená štúdia uskutočniteľnosti obstarania. Patria však len tesne predbehla ponuku českej spoločnosti Tatra Defence Vehicle s vozidlom PANDUR II. Zmluva navyše predpokladá opciu aj na budúce dodávky. Z obstarávania za prezentovaných 332 miliónov eur sa tak môže stať obchod takmer za 2,7 miliardy eur.

„V prípade hodnotenia len samotnej ceny obstarania vozidiel je cenová ponuka Českej republiky najvýhodnejšia… Zhrnutím všetkých dostupných podkladov sa fínska ponuka s vozidlom PATRIA AMVXP od výrobcu PATRIA Oy javí ako ponuka, ktorá v najväčšej miere spĺňa požiadavky Ozbrojených síl SR na bojové obrnené vozidlo na kolesovom podvozku 8 × 8. … Ponuka fínskej strany bola zároveň vyhodnotená na prvom mieste v bodovom hodnotení všetkých jednotlivých častí,“ konštatuje sa v štúdii uskutočniteľnosti obstarania bojových obrnených vozidiel (BOV 8 × 8).

Doručené ponuky
Krajina Výrobca Vozidlo (technický základ)
Fínsko Patria Land Oy Patria AMVXP 8 × 8
Česká republika Tatra Defence Vehicle PANDUR II
Rumunsko GDELS Mowag GmbH PIRANHA V
Španielsko GDELS Santa Barbara Sistemas VCR 8 × 8 DRAGON
USA GDLS Stryker LAV III
Zdroj: MO SR

O obnovu obrnených transportérov sa pokúšala už predchádzajúca vláda s ministrom Gajdošom. Ozbrojené sily mali podľa pôvodných plánov do roku 2029 získať 81 kusov bojových obrnených vozidiel 8 × 8 za 417 miliónov eur a 404 kusov viacúčelových taktických vozidiel 4 × 4 za 783 miliónov eur. Tento návrh v novembri 2017 schválila aj vláda. Kvôli netransparentnosti sa však stal nákup nepriechodným a oba projekty boli neskôr zrušené.

Česká republika ponúka transportér PANDUR II.... Foto: MO SR
PANDUR II. Česká republika ponúka transportér PANDUR II. Vyrába ho spoločnosť Tatra.

Ministerstvo obrany však už malo hotový aj špeciálne vyvinutý prototyp s názvom Vydra kvôli špecifickej schopnosti plávať. Štátna firma Konštrukta Defence ho zhruba za šesť miliónov eur postavila na podvozku fínskej spoločnosti Patria.

Prototyp absolvoval v rámci extrémnych klimatických podmienok vo Fínsku aj vojskové skúšky. Vozidlo najazdilo počas 52 rôznych skúšok viac ako tritisíc kilometrov, vystrelilo vyše päťtisíc nábojov z rôznych typov zbraní. Prototyp testovalo 194 príslušníkov Ozbrojených síl SR, 30 fínskych vojakov a 120 pracovníkov dodávateľských spoločností.

Práve dodávateľské spoločnosti v gescii štátnej firmy spôsobovali podozrenia z netransparen­tnosti. Ministerstvo totiž nedokázalo otvorene zverejniť zoznam firiem, ktoré sa na vývoji prototypu podieľali. Tie totiž mohli byť po výhre v tendri nepriamo zvýhodnené.

Nové vedenie ministerstva obrany obstarávanie sčasti prehodnotilo a štvorkolesové viacúčelové taktické vozidlá z plánov vypadli. Rozhodlo však, že pozemné sily po novom dostanú 76 kusov bojových obrnených vozidiel 8 × 8 (BOV 8 × 8) za 332,2 milióna eur a 152 kusov pásových bojových obrnených vozidiel a pásových obrnených vozidiel (PBOV a POV) za 1,739 miliardy eur.

© Autorské práva vyhradené

84 debata chyba
Viac na túto tému: #armáda