Pokračovanie článku: Tender na transportéry za dve miliardy majú dostať Fíni. Obídu Česi naprázdno?

Základ armády

Osemkolesové bojové obrnené vozidlá sú štandardom naprieč ozbrojenými silami v NATO. V súčasnosti používajú slovenské ozbrojené sily na kolesovej platforme najmä vozidlá Aligátor zhruba v šiestich verziách a tiež transportéry Iveco. Všetko sú to však len štvorkolesové vozidlá, resp. šesťkolesové v prípade štábnych vozidiel Tatrapan. V kategórii BOV 8 × 8 sa aktuálne nepoužíva žiadny transportér, ktorý by mohol spĺňať požiadavky Ozbrojených síl SR.

Spolu so 152 kusmi pásových bojových obrnených vozidiel a pásových obrnených vozidiel v predpokladanej hodnote 1,739 miliardy eur majú osemkolesové transportéry tvoriť základ pozemných síl, ako aj Ozbrojených síl Slovenskej republiky.

Slovensko sa navyše voči NATO zaviazalo vybudovať do roku 2026 ťažkú mechanizovanú brigádu. Jej kostru by mali síce tvoriť pásové obrnené transportéry, ale využité budú aj kolesové transportéry, ktoré majú pre túto brigádu slúžiť na podporné činnosti.

Osemkolesové transportéry majú mať kľúčovú úlohu v strednom mechanizovanom prápore pre Iniciatívu rýchlej pripravenosti (NRI, NATO Readiness Iniciative). Na jej vybudovanie sa Slovensko zaviazalo v júni 2018. Mobilnejšie osemkolesové transportéry totiž nepotrebujú žiadnu prípravu na presun po verejných komunikáciách.

© Autorské práva vyhradené

84 debata chyba
Viac na túto tému: #armáda