Trnavský arcibiskup si v Budapešti uctí zločinca

Rozbíjal Československú republiku a nenávidel Židov, ale napriek tomu má obdiv významného predstaviteľa katolíckej cirkvi. Ján Orosch, arcibiskup Trnavskej arcidiecézy, príde do Budapešti, aby si uctil Jánosa Esterházyho, maďarského menšinového politika, ktorý sa angažoval vo verejnom živote v predvojnovom Československu a počas existencie Tisovho slovenského štátu.

12.03.2022 11:09
án Orosch Foto: ,
Trnavský arcibiskup Ján Orosch
debata (106)

Národný súd v Bratislave odsúdil Esterházyho v septembri 1947 na trest smrti obesením za vlastizradu a za kolaboráciu s Hitlerovým Nemeckom.

Účasť Oroscha v Budapešti súvisí s podujatím, ktoré organizuje Rákocziho spolok. Toto združenie od roku 1991 na počesť Esterházyho každoročne udeľuje ocenenie jednotlivcom a inštitúciám, ktoré sa podľa serveru ma7.sk mimoriadne zaslúžili o službu maďarským komunitám na „Felvidéku" a „o zachovanie duchovného dedičstva mučeníckeho politika v jeho duchu príkladného kresťanstva, pre všetkých Maďarov a pre národy strednej Európy“.

Akcia sa uskutoční túto nedeľu na pôde maďarského parlamentu. „S pochvalným príhovorom vystúpi trnavský arcibiskup Ján Orosch a historik Imre Molnár," napísal server server ma7.sk. Hlavný prejav prednesie maďarský vicepremiér Zsolt Semjén. Ocenenie si prevezmú kardinál Péter Erdő, (ostrihomský arcibiskup z Budapešti) a Árpád Martényi, ktorý je predseda Pamätného výboru Jánosa Esterházyho. Výber miesta podujatia pôsobí šokujúco: cenu spojenú s menom odsúdeného kolaboranta s nacistami totiž udelia na pôde štátneho orgánu Maďarskej republiky.

„Umelo pozliepaná ohava"

Niektorí predstavitelia maďarskej národnostnej menšiny sa po novembri 1989 začali usilovať o rehabilitáciu Esterházyho, ale neúspešne. Rozsudok smrti z roku 1947 je stále platný. Esterházy ubližoval československému štátu úsilím o jeho rozbitie vrátane snahy o likvidáciu demokratického zriadenia. Svoje ciele sledoval prostredníctvom spolupráce nielen s vládou v Budapešti, ale aj s nacistickým Nemeckom.

Na účelovú glorifikáciu, dezinterpretáciu a dokonca falšovanie historických faktov a súvislostí, čo sa týka Esterházyho, upozornil v minulosti Historický ústav SAV. K jeho vyhláseniu sa pridali riaditelia Vojenského historického ústavu, Múzea SNP, Spoločenskovedného ústavu SAV a Ústavu politických vied SAV. Poukázali na to, že obdivovatelia Esterházyho ho vykresľujú ako martýra a tragickú obeť pomsty, pričom súdny proces s ním dokonca označujú za protiprávny, čo je v rozpore s faktami.

Vo vyhlásení pripomenuli výroky Esterházyho, keď sa stal poslancom vojnovej Slovenskej republiky: „Voči československému režimu šli sme ohňom a železom. My sme sa na Československú republiku vždy pozerali ako na životaneschopnú zlátaninu ľudskej zlomyseľnosti a nevedomosti a veľmi dobre sme vedeli, že táto umelo pozliepaná a štátom prezývaná ohava nemá žiadneho práva na jestvovanie.“ Zároveň sa prihlásil „ku gigantickému zápasu Nemecka a Talianska, ktoré bojujú za zaistenie lepšej budúcnosti Európy“.

Esterházy síce v roku 1942 nepodporil deportácie Židov zo Slovenska do nacistických koncentračných táborov, ale antisemitizmus mal takpovediac v krvi. Vyhlásenie Historického ústavu SAV pripomenulo, že odobril „oprávnený boj proti Židom, lebo aj maďarské masy počas desaťročí a storočí trpeli od Židov a židovských prechmatov… Od útleho veku som vždy stál na protižidovskej pozícii a na nej aj ostanem.“.

Esterházy do roku 1942 hlasoval za všetky dovtedajšie protižidovské právne normy, čo zdôvodnil aj svojimi viacerými verejnými antisemitskými postojmi a vyhláseniami. Treba spomenúť hlavne to, že ako poslanec podporil schválenie zákona o vyradení Židov zo spoločenského a z hospodárskeho života a arizačného zákona.

Orosch o Esterházym

Esterházyho súdili na jeseň 1947 v neprítom­nosti, pretože sovietski vojaci ho v lete 1945 odvliekli do Sovietskeho zväzu. Tamojší súd ho potrestal desiatimi rokmi neslobody v pracovnom tábore. Moskva ho na jar 1949 vydala do Československa. Prezident Klement Gottwald mu zmenil trest smrti na doživotie. Esterházy zomrel v marci 1957 vo väzenskej nemocnici v Olomouci vo veku 55 rokov.

V Budapešti to nebude prvýkrát, čo arcibiskup Orosch bude velebiť Esterházyho. Ospevoval ho v septembri 2021 v Dolných Obdokovciach, čo je obec v okrese Nitra. Orosch tam celebroval slávnostnú svätú omšu, ktorá pripomenula 120. výročie narodenia Esterházyho.

János Esterházy Foto: Archív
János Esterházy János Esterházy

© Autorské práva vyhradené

106 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Orosch #János Esterházy