Traja diplomati Kremľa musia opustiť Slovensko, polícia zadržala aj viacero Slovákov

Slovensko zosilňuje obranu proti nežiaducim aktivitám Ruska na našom území. „Toto je len začiatok a pôjdeme ďalej. Jasne a dôkladne,“ vyhlásil minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). Takto reagoval na vyhostenie troch pracovníkov ruského veľvyslanectva v Bratislave a zadržanie niekoľkých osôb, medzi nimi aj pracovníka rezortu obrany.

14.03.2022 16:48 , aktualizované: 19:31
Polícia / NAKA / Kukláči / Foto:
debata (924)

Ministerstvo zahraničných vecí ohlásilo, že v pondelok Slovenská republika „rozhodla o vyhostení troch pracovníkov Veľvyslanectva Ruskej federácie v Slovenskej republike za ich pôsobenie v rozpore s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch“. Diplomatická formulácia znamená podozrenie či skôr prichytenie pri špionáži alebo inej protištátnej činnosti. Ako dodal rezort, traja vyhostení diplomati musia opustiť územie Slovenska do 72 hodín.

„Ministerstvo zahraničných vecí Slovenskej republiky zároveň dôrazne vyzýva Veľvyslanectvo Ruskej federácie v Slovenskej republike, aby jeho zástupcovia vykonávali svoju činnosť v súlade s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch, k čomu sa obe krajiny v minulosti zaviazali, a aby upustili od ďalších aktivít v rozpore s predmetným dohovorom, ďalšími ustanoveniami medzinárodného práva a diplomatickými zvyklosťami,“ dodal rezort ministra Ivana Korčoka (nom. SaS).

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v pondelok uviedlo, že vyhostenie troch ruských diplomatov zo Slovenska „neostane bez odpovede“. „Táto neopodstatnená akcia neostane bez odpovede,“ uviedol ruský rezort diplomacie.

Polícia je zatiaľ na informácie skúpa. Viac informácií poskytne v utorok. Poverený prezident Policajného zboru Štefan Hamran a špeciálny prokurátor Daniel Lipšic budú hovoriť o „objasnenej trestnej činnosti vo veci vyzvedačstva a korupcie v súvislosti s Ruskou federáciou“.

Národná kriminálna agentúra pritom mala zadržať viacero osôb, medzi nimi aj pracovníka ministerstva obrany v hodnosti plukovníka. Podľa informácií Pravdy bol tento muž už na odchode z ministerstva.

Spravodajská služba vysvetľuje, že „nemôže z dôvodu ochrany záujmu na účely trestného konania a ochrany utajovaných skutočností poskytnúť bližšie informácie“. „Uvedený prípad nie je pre spravodajskú službu nijako prekvapujúci,“ dodáva SIS v oficiálnom stanovisku.

SIS vyvracia informáciu, že medzi zadržanými by mal byť jej príslušník. „Žiadna zo zadržaných osôb nie je v služobnom pomere k Slovenskej informačnej službe,“ tvrdí v oficiálnej správe.

„Slovenská informačná služba aj v tejto súvislosti informuje verejnosť, že zabezpečovanie spravodajskej ochrany štátu aj pred najzávažnejšími činmi ohrozujúcimi jeho základy a bezpečnosť, vrátane nepriateľských aktivít cudzej moci, je jej najvyššou prioritou, čo preukazujú aj opatrenia súvisiace s uplatňovaním diplomatických prostriedkov a ďalších prostriedkov na ochranu suverenity Slovenskej republiky,“ dodáva tajná služba.

Podľa bývalého náčelníka českej vojenskej spravodajskej služby Andora Šándora by pre Rusov mohli byť zaujímavé informácie z NATO. Podľa neho zadržaný príslušník ministerstva obrany mohol mať prístup k významnejším poznatkom.

„Na druhej strane, podľa mojich skúseností s ruskými tajnými službami, oni vôbec neboli schopní pretransformovať sa z toho minulého systému z obdobia povedzme Varšavskej zmluvy. Ich aktivity sú schematické. Získajú síce niekoho zo záujmovej oblasti na spoluprácu, aj keď by informácie, ktoré poskytne, neboli pre nich nejako cenné,“ hovorí Šándor.

Cenné by však pre Rusov mohli byť bližšie informácie o dodávkach zbraní a munície, ktoré putujú na Ukrajinu. „Navyše, ak by sa dozvedeli, ktorým transportom a kde sa budú zbrane nachádzať, aby mohli na transport zaútočiť,“ vysvetľuje Šándor.

Ako prvý informoval o ich zadržaní Denník N. Podľa neho sa vraj zadržaní dali podplácať pracovníkom ruského veľvyslanectva.

„Môžem potvrdiť, že Vojenské spravodajstvo v uvedenom prípade poskytlo kľúčové spravodajské informácie, vrátane jasného dôkazového materiálu, orgánom činným v trestnom konaní. Ďakujem všetkým za príkladnú spoluprácu. Vojenské spravodajstvo si bude aj naďalej dôkladne plniť úlohy smerujúce k obrane a bezpečnosti SR a jej občanov,“ reagoval minister obrany Naď v oficiálnom stanovisku. Na sociálnej sieti však dodal: „Toto je len začiatok, myslím, že sa nám celkom pekne otvorila štruktúra. A pôjdeme ďalej. Jasne a dôkladne.“

Naď minulý týždeň upozorňoval, že sa „upratuje“ v bezpečnostných zložkách. „Veľmi intenzívne už od výmeny vlády,“ zdôraznil v relácii televízie JOJ. „Vojenské spravodajstvo, SIS, aj policajný zbor si robia svoju robotu veľmi dobre a predpokladám, že čoskoro budú konkrétne výsledky známe verejnosti,“ podotkol minister s tým, že „nebude konkrétnejší“.

Už pred časom Naď odmietol odpovedať na otázky portálu Hlavné správy s tým, že je platený z ruských zdrojov. „A viem to aj dokázať,“ povedal vtedy Naď. Hlavné správy boli prvým internetovým médiom, ktoré „vypol“ Národný bezpečnostný úrad. Naď aj vtedy povedal, že budú nasledovať „ďalší“. Medzi zadržanými by mal byť aj človek blízky práve webu Hlavné správy.

NBÚ Čítajte viac Šírili dezinformácie o vojne na Ukrajine. NBÚ zablokoval Hlavné správy

Šándor upozorňuje, že je dôležité, aby špióni v prospech Ruska neunikli trestu. „Nepamätám si, že by bol niekto kvôli podozreniu zo špionáže súdne potrestaný, aby štát ukázal aj ostatným, že zradiť vlastnú zem sa nesmie. Toto je vec, ktorá by nemala byť opomenutá. Aby to nezostalo len pri medzinárodnom škandále a jeho aktéri by z toho unikli,“ hovorí bývalý šéf českej rozviedky.

O tom, ako veľmi môžu byť naše bezpečnostné zložky infiltrované ruskými špiónmi, Šándor nechcel špekulovať. Na druhej strane, ak bol riaditeľ SIS vyšetrovaný pre podozrenie z korupcie, bývalý námestník SIS je aj za ňu odsúdený, nevytvára to veľkú dôveru voči inštitúcii, že sa dokáže voči vplyvom tajných služieb cudzích mocností účinne brániť.

„V momente, ako sú ľudia vo vedení tajnej služby ochotní podieľať sa na korupcii, ako to asi vyzerá na nižších poschodiach? To ma celkom desí, ale nedá sa z toho, samozrejme, zovšeobecňovať, že sú automaticky náchylní aj na špionáž pre cudzie mocnosti,“ dodáva Šándor.

© Autorské práva vyhradené

924 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #špionáž #NAKA