Pozitivita klesla pod 50 %, pribudlo ale takmer 10-tisíc nakazených

Na Slovensku v nedeľu laboratóriá vykonali 19 417 PCR testov, ktoré zachytili 9 654 nakazených koronavírusom. Pozitivita tak klesla pod 50 percent - 49,7 percenta. Počet obetí ochorenia COVID-19 stúpol o 29 na celkových 18 979.

15.03.2022 10:03 , aktualizované: 13:14
debata (28)

V nemocniciach k pondelku po dvoch dňoch rastu počet pacientov s covidom klesol a to o 26 na 2 476. 222 osôb je na jednotách intenzívnej starostlivosti a 76 ich potrebuje podporu umelej pľúcnej ventilácie.

Z hospitalizovaných je plne zaočkovaných 769 pacientov, čo predstavuje 31,05 percenta.

Vývoj počtu obetí Covid-19

V grafe je znázornený počet obetí za deň a celkový počet obetí

počet obetí za deň
celkový počet obetí

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

Najviac pozitívnych na covid odhalili PCR testy v Bratislavskom kraji (1 557), nasleduje kraj Prešovský (1 438), Košický (1 424), Nitriansky (1 325), Žilinský (1 138), Banskobystrický (948), Trenčiansky (934) a napokon Trnavský (890).

Antigénové testovanie v nedeľu zachytilo 1999 nakazených. Pri počte 15 113 vykonaných testov tak pozitivita dosiahla 13,2 percenta.

počasie Čítajte viac Pandemické opatrenia sa uvoľnili, respirátory ostali povinné

SLK: Pandémia sa ešte neskončila

Pandémia koronavírusu ešte neskončila. Upozorňuje Slovenská lekárska komora (SLK). Podľa komory by sme nemali zabúdať, že denne na Slovensku pribúdajú tisícky pozitívne testovaných a v nemocniciach leží s covidom stále vyše 2 400 pacientov.

„Počet pacientov vyžadujúcich umelú pľúcnu ventiláciu síce klesá a zdá sa, že nápor na nemocnice sme schopní aktuálne zvládnuť, to však neznamená, že môžeme poľaviť v opatrnosti. Nápor na ambulancie totiž pretrváva a ambulantný sektor je dlhodobo preťažený a krehký,“ odkázala komora.

SLK preto vyzýva občanov k zodpovednosti a dodržiavaniu platných epidemiologických opatrení, ako je povinné nosenie rúšok v interiéri a pri hromadných podujatiach. „Vládu vyzývame, aby situáciu s covidom nepodceňovala. Všetci dúfame, že jarné počasie prinesie čoraz menšie čísla pozitívne testovaných a počet hospitalizovaných pacientov nebude kritický,“ konštatovala komora s tým, že nadchádzajúce obdobie musíme využiť na prípravu na možné ďalšie vlny náporu pandémie.

Chorvátsko Voľby Parlamentné Čítajte viac Na jeseň by mohli voliť aj ľudia v karanténe

102 prihlásených na štvrtú dávku

Na očkovanie štvrtou dávkou vakcíny proti covidu sa doposiaľ zaregistrovalo 102 osôb so zníženou imunitou, informovala hovorkyňa Národného centra zdravotníckych informácii (NCZI) Alžbeta Sivá s tým, že 67 z nich už má pridelený termín na vakcináciu.

Očkovanie posilňujúcou dávkou je odporúčané každému imunokompromi­tovanému pacientovi, ktorý má viac ako 18 rokov. „Po podaní troch dávok, ktoré tvoria u týchto osôb so zníženou imunitou základnú očkovaciu schému, im môže byť aplikovaný tzv. booster. Ide v poradí o štvrtú dávku vakcíny. O tejto možnosti by sa mali pacienti vopred poradiť so svojím ošetrujúcim lekárov,“ spresnila Sivá.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus