Špionáž pre Rusov robil poslanecký asistent, príslušník SIS či prorektor

Dočasný policajný prezident Štefan Hamran v utorok informoval, že NAKA a príslušníci Vojenského spravodajstva (VS) vykonali v súvislosti so špionážou a propagandou Ruska na Slovensku akciu v dňoch 11. až 14. marca.

15.03.2022 11:14 , aktualizované: 14:39
lipšic, hamran Foto: ,
Daniel Lipšic (druhý zľava) a Štefan Hamran (druhý zprava) počas tlačovej besedy v utorok 15. marca 2022.
debata (539)
Video

V rámci zaisťovacích akcií vykonala polícia päť domových prehliadok v mestách Košice, Vranov nad Topľou, Liptovský Hrádok a Ružomberok. Spolu vykonala sedem prehliadok iných priestorov.

Zadržané boli počas akcií spolu štyri osoby, dve boli obvinené a jednu z nich navrhuje polícia aj stíhať väzobne, povedal Hamran s tým, že dve obvinené osoby spolupracujú a ku skutkom sa aj priznali. „Celé vyšetrovanie sa začalo na základe informácií VS,“ uviedol Hamran.

Kontakt pre GRU z Košíc

Jedným zo zadržaných je aj Bohuš G. z Košíc, ktorý je dopisovateľom aktuálne štátom blokovaného média Hlavné správy. Obvinený je zo zločinu vyzvedačstva v súbehu so zločinom prijímania úplatku, k týmto skutkom sa Bohuš G. priznal, uviedol Hamran.

Od apríla 2021 pôsobil Bohuš G. ako spravodajský kontakt pre dôstojníkov ruskej tajnej vojenskej rozviedky GRU, ktorá podľa polície pôsobila na Slovensku pod krytím ruskej ambasády. Bohuš G. zbieral a Rusom poskytoval vysoko citlivé informácie, za čo z Moskvy inkasoval úplatky.

Pri domovej prehliadke boli u neho zadržané USB kľúče a aj časť vyplatených finančných odmien. V minulosti Bohuš G. daroval tisícové sumy kotlebovcom a Národnej koalícii.

Polícia / NAKA / Kukláči / Čítajte viac Traja diplomati Kremľa musia opustiť Slovensko, polícia zadržala aj viacero Slovákov

Ďalším zadržaným bol aj Jozef M. z Vranova nad Topľou, ktorý je bývalým asistentom poslanca parlamentu. Hamran nechcel uviesť jeho meno a ani stranu, ktorú zastupuje. Podľa viacerých médií ide o Jozefa Mihalčina, ktorý pracoval pre poslanca Miroslava Suju (Republika), keď bol ešte v ĽSNS.

Šéf klubu Sme rodina Peter Pčolinský v utorok pred zasadnutím parlamentu uviedol, že Mihalčin sa mohol dostať k utajovaným informáciám, ktoré dostávajú poslanci na výboroch, informoval Denník N.

Mihalčin sa mal snažiť získavať informácie z utajovaných výročných správ SIS a Vojenského spravodajstva.

Naď: Budeme sa pozerať s veľkým úsmevom

Minister obrany Jaroslav Naď počas zasadnutia parlamentu uviedol, že medzi zadržanými pri akciách NAKA je aj „poslanecký asistent pána Suju“. „A to je len začiatok, budeme sa s veľkým úsmevom pozerať na ďalší vývoj situácie,“ vyhlásil Naď v parlamentnom plé­ne.

„Nedovolíme, aby nám tu cudzia moc rozbíjala našu krajinu," dodal minister.

NAKA zatkla aj Bohuša M. z Ružomberka, ktorý do konca minulého roka pôsobil v Slovenskej informačnej službe a spolupracoval s Bohušom G., pre ktorého sa snažil z prostredia SIS získavať citlivé informácie. Polícia Bohušovi M. zaistila počítače, USB kľúče, preukaz SIS a dokonca strelivo. V celom prípade však zatiaľ nie je obvinený.

Vyzradil citlivé informácie

Posledným zadržaným je Pavel B., ktorý pracoval na Vojenskej akadémii v Liptovskom Mikuláši ako prorektor a bol kontaktom pre GRU, pre ktorú vyzvedal a zbieral a vyzradil citlivé informácie strategického významu. Týkať sa mali záujmov NATO a Ozbrojených síl SR.

Za tieto svoje „služby“ prijal peniaze a pri domovej prehliadke boli u neho zaistené USB kľúče, počítač, podrobné poznámky o plánoch komunikácie s Rusmi, schôdzkovej činnosti či dokumenty, ktoré boli pri schôdzkach vymieňané.

Pavel B. spolupracoval s Rusmi už od roku 2013. Bývalý prorektor je podľa špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica podozrivý, že dlhodobo spolupracoval s ruskou vojenskou rozviedkou a z tohto dôvodu bol v pondelok večer podaný návrh na jeho vzatie do väzby. „Išlo o dlhodobú a sofistikovanú spoluprácu s Rusmi a preto sa ho nepodarilo tak dlho odhaliť,“ uviedol Lipšic.

Podľa špeciálneho prokurátora sa ruská rozviedka GRU cez svoje slovenské kontakty zaujímala aj o informácie, ktoré sa týkali Ukrajiny.

Trest až na 13 rokov

Lipšic uviedol, že NAKA a VS zasahovali pri dvoch akciách – akcia Matrioška sa týkala prvých troch zadržaných, akcia Kaťuša sa týkala bývalého prorektora vojenskej akadémie. „V súčasnosti sú obvinené dve osoby za zločiny vyzvedačstva a prijímania úplatky. Obidvom hrozí trest od 4 do 13 rokov,“ uviedol Lipšic.

Vyšetrovatelia budú preverovať aj majetkové profily zadržaných, u jedného z nich NAKA zaistila oveľa vyšší obnos hotovosti ako je v súčasnosti formulovaný skutok. Hamran uviedol, že v jednom prípade išlo dokonca o úplatok vo výške až 60-tisíc eur.

Lipšic dodal, že rádovo sa úplaty pohybovali v desiatkach tisíc eur. „Budeme robiť majetkové profily, preverovať majetkové pomery. Musíme preveriť, aká rozsiahla mohla byť trestná činnosť," dodal Lipšic.

„Ruská federácia kvalifikovala Slovenskú republiku ako nepriateľský štát, preto sa budú možné spolupráce veľmi podrobne preverovať,“ zdôraznil Lipšic.

Únik vyšetria

Špeciálny prokurátor vyzdvihol aj prácu Vojenského spravodajstva. Vyjadril sa aj k úniku videonahrávky, o ktorej informoval v utorok Denník N. „Nepovažujem za rozumné, ak takýto dôkazný materiál sa v prvotných štádiách vyšetrovania objavuje v médiách,“ komentoval Lipšic medializované vi­deo.

Hamran uviedol, že predmetný únik dôkazu bude predmetom vyšetrovania. „Zatiaľ nie je potvrdené, že táto informácia – obrazový a zvukový záznam – unikol z polície,“ uviedol a dodal, že video je produkciou Vojenského spravodajstva.

© Autorské práva vyhradené

539 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #špionáž #vojenské spravodajstvo #SIS #NAKA #ruská propaganda