Čaputová: Vojna vyhnala Ukrajincov už druhýkrát za osem rokov

Vojna je pre Ukrajincov a Ukrajinky životnou realitou, ktorá ich vyhnala z ich domovov už druhýkrát za posledných osem rokov. Prezidentka Zuzana Čaputová to vo svojom profile na sociálnej sieti skonštatovala po stretnutí s dobrovoľníkmi a dobrovoľníčkami z Ukrajiny.

15.03.2022 14:04
čaputová Foto:
Prezidentka Zuzana Čaputová (uprostred vľavo) prijala ukrajinských dobrovoľníkov v Prezidentskom paláci v Bratislave 15. marca 2022.
debata (19)

Hlava štátu pripomína, že vojnu na Ukrajine sledujú Slováci z relatívneho bezpečia, no vyvolala nebývalú vlnu solidarity. Dodala však, že veľmi solidárni sú medzi sebou aj samotní občania Ukrajiny. „Ak si niekto myslí, že sem z Ukrajiny prichádzajú iba s natiahnutou rukou, mýli sa. Sami hovoria a prosia o to, aby sme ich vnímali ako ľudí, ktorí chcú byť platnými členmi našej spoločnosti. Prichádzajú s motiváciou nevzdať sa. Sú medzi nimi psychologičky, učiteľky, právničky aj podnikateľky,“ vyhlásila.

Čaputová pripomína, že mnoho Ukrajincov už dnes pomáha svojim krajanom ako dobrovoľníci. Napríklad prácou na hraniciach, distribúciou humanitárnej pomoci, prekladaním, či zháňaním ubytovania a práce. Prezidentka sa skláňa pred ich statočnosťou a nasadením. „Vojna vždy prináša utrpenie, ale aj príbehy ľudí, ktorí sa mu postavili. Medzi nich patria aj Ukrajinky a Ukrajinci, s ktorými som sa rozprávala,“ povedala. Čaputovej najväčším želaním je, aby sa vojna na Ukraine čo najskôr skončila a aby Ukrajina zostala suverénna a nezávislá.

Zelenskyj Čítajte viac Zelenskyj: Už sme pochopili, že Ukrajina v NATO nebude
19 debata chyba
Viac na túto tému: #dobrovoľníci #Ukrajina #vojna na Ukrajine #Zuzana Čaputová