Beňuška v Ide o pravdu: Tajné služby skúmajú, či Putin netrpí smrteľnou chorobou

„Západ v prípade anexie Krymu fatálne zlyhal. Už vtedy malo byť Rusko izolované,“ povedal v relácii Ide o pravdu Tomáš Beňuška z banskobystrickej univerzity.

15.03.2022 20:00
debata (210)

VIDEO: Pozrite si debatu Márie Hlucháňovej a Tomáša Beňušku v relácii Ide o pravdu.

Video

Vojna na Ukrajine pokračuje, a podľa prezidenta Volodymyra Zelenského sa ruská armáda chystá na novú ofenzívu. Prečo ukrajinská hlava štátu vyzvala protivníka, aby kapituloval?

„Je to gesto, ktoré má povzbudiť ukrajinských vojakov a občanov, aby nepoľavili v obrane krajiny,“ povedal v relácii Ide o pravdu Tomáš Beňuška z katedry bezpečnostných štúdií Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici.

Podľa neho ide aj o dôležitý psychologický moment, ktorý by mal v Ukrajincoch vyvolať presvedčenie, že ruská armáda „je asi na tom zle, keď má kapitulovať“.

Psychologický odkaz posiela Zelenskyj aj do uší Rusov, ktorí môžu začať o vlastných úspechoch pochybovať. Odborník na medzinárodnú bezpečnosť nevylučuje dlhotrvajúci konflikt na Ukrajine, ktorý môže trvať roky. Aj keď súhlasí, že ruská armáda má problémy, nie je to dôvod na skončenie konfliktu. „Putin ho neskončí, lebo nemôže. Pre neho niet cesty späť,“ dodal Beňuška.

Upozornil na prácu viacerých západných spravodajských služieb, ktoré skúmajú príčiny Putinovho kroku zaútočiť na celú Ukrajinu. „Sú dohady o tom, že trpí smrteľnou chorobou, ktorá ovplyvňuje jeho rozhodovanie,“ vysvetľuje vysokoškolský pedagóg.

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

K týmto podozreniam pridáva dôvetok o tom, že ruský prezident sa nikdy nevyrovnal s rozpadom Sovietskeho zväzu. „Možno sa rozhodol spraviť krok, ktorý bude historickým medzníkom,“ vysvetlil. Expert je presvedčený, že aj keby bol Putin úspešný na Ukrajine, tak nebude spokojný. „Nejde len o Ukrajinu. Stúpne mu sebavedomie a pôjde ešte ďalej,“ varoval.

Čo je ultimatívna hrozba Vladimira Putina? Ak ruská armáda nebude mať úspech do pár týždňov, použije na výstrahu zbrane, ktoré šokujú celý svet? Aké? Čo chceli ruskí agenti na Slovensku? Pozrite si reláciu Ide o pravdu s Tomášom Beňuškom z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici.

© Autorské práva vyhradené

210 debata chyba
Viac na túto tému: #Ide o pravdu #Tomáš Beňuška