Česi neuspeli. Rezort obrany odporúča obstarať vozidlá 8x8 z Fínska

Ministerstvo obrany navrhuje obstarať bojové obrnené vozidlá 8x8 od Fínska. Ako najvýhodnejšiu ponuku vyhodnotilo vozidlá Patria AMVXP 8x8 v konfigurácii s vežou Turra-30 a 30 mm kanónom GTS-30/A.

16.03.2022 09:39 , aktualizované: 10:34
Patria AMVXP z Fínska Foto:
Patria AMVXP z Fínska
debata (21)

Náklady na projekt obstarania plánovaných 76 kusov budú vyššie, ako sa predpokladalo. Vyplýva to z materiálu, ktorý ministerstvo predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.

Fínske vozidlo spĺňa podľa ministerstva všetky požadované technické parametre. „Výhodou tohto vozidla je aj fakt, že v predchádzajúcom období bola podvozková časť vyvíjaná aj v spolupráci s Ozbrojenými silami SR a veľa špecifických požiadaviek bolo zapracovaných do tejto ponúkanej verzie,“ uviedlo.

Fíni aj tretí

Na druhom mieste vo vyhodnotení skončila Česká republika s vozidlom Pandur II, tretie miesto patrilo Fínsku s vozidlom Patria AMVXP, no v inej konfigurácii ako pri víťaznej ponuke.

Cena za 76 kusov BOV 8×8 bude vyššia ako predpokladaných 332 miliónov eur. Prekročili ju všetky ponuky. K zvýšeniu prispela podľa rezortu najmä inflácia cien za materiál. Rozpočet MO SR však podľa predkladateľa nebude potrebné zvyšovať.

Patria AMVXP z Fínska Čítajte viac Tender na transportéry za dve miliardy majú dostať Fíni. Obídu Česi naprázdno?

Ministerstvo dostalo ponuky celkovo od piatich krajín, a to Česka, Fínska, Rumunska, Španielska a USA, pričom niektorí záujemcovia dodali viacero technických riešení. Hodnotil ich 60-členný tím z MO SR a Ozbrojených síl SR. V oblasti zapojenia sa slovenského obranného priemyslu boli súčasťou vyhodnocovacieho tímu aj odborníci z Ministerstva hospodárstva SR.

Skrátená lehota pripomienkovania

Samotná cena akvizície predstavovala 35 percent hodnotenia, technické špecifikácie 30 percent, logistická podpora, teda kalkulácia životného cyklu techniky, mala váhu desiatich percent a štvrtinu hodnotenia bude predstavovať miera zapojenia slovenského obranného priemyslu.

Nákup musí odobriť vláda. Následne sa začnú rokovania so zástupcami vlády víťaznej ponuky s cieľom dohodnúť potrebné podmienky na uzatvorenie medzivládnej dohody a realizačnej zmluvy. Medzirezortné pripomienkové konanie sa uskutočňuje v skrátenej lehote.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Fínsko #armáda SR #obrnené vozidlá #8x8