Korčok bráni premiéra: Neschoval sa. Heger: Už sa stalo, čo mám robiť. Matovič: Ja by som šiel

Je to rozhodnutie premiéra, reagujú ministri na otázku, prečo predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO) nebol súčasťou delegácie, ktorá v Kyjeve rokovala s Volodymyrom Zelenským. Hegerov predchodca a stranícky šéf Igor Matovič by však na stretnutie na Ukrajine vycestoval.

16.03.2022 12:10 , aktualizované: 17:18
Eduard Heger Foto: ,
Eduard Heger
debata (230)

Na stretnutie s ukrajinským prezidentom vycestoval český premiér Petr Fiala, poľský premiér Mateusz Morawiecki, slovinský premiér Janez Janša. V delegácii bol dokonca aj poľský podpredseda vlády Jaroslaw Kaczynski. Premiéri sa bezpečne vrátili domov. Hegerovi cestu do vojnovej krajiny neodporúčali bezpečnostné služby. Aspoň tak to tvrdí tlačový odbor vlády.

VIDEO: Heger: Už sa stalo, čo mám robiť.
Video

„Je to jeho rozhodnutie a odporúčanie pána ministra obrany,“ reagovala na Hegerovu neúčasť podpredsedníčka vlády a ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí).

„Bezpečnosť pána premiéra je mimoriadne dôležitá,“ dodala s tým, že sú „dôležité gestá, ale aj konkrétne činy“. Za tie Remišová pokladá pomoc, ktorú Slovensko poskytuje vojnou zmietanej Ukrajine. Ona sama pozvánku na túto cestu nedostala.

„Nebudem to hodnotiť, keď sú premiéri bezpečne doma. Keby sa im niečo stalo, všetci by sme povedali, že to bola obrovská chyba,“ myslí si Remišová. Dodala, že zvažuje cestu na Ukrajinu, „ale v inej humanitárnej veci“. Jej rezort vraj chystá konkrétnu pomoc sirotincu na Ukrajine.

VIDEO: Mal Heger ísť do Kyjeva? Odpovedajú Tabák, Baška a Zemanová.

Video

Štány tajomník rezortu obrany Marian Majer povedal, že situácia je komplikovaná. „Jednoducho takto to vyhodnotili bezpečnostné služby. A premiér to akceptoval,“ komentuje situáciu Majer. Na otázku, či predsa len neprevažuje politický záujem, reagoval: „Toto je otázka na pána premiéra. Myslím si, že vláda koná zodpovedne a všetky naše kroky sú nad rámec, nielen v súlade s tým, ako fungujú ďalšie štáty.“

VIDEO: Korčok, Majer, Remišová a Lengvarský reagujú na neúčasť premiéra Hegera na diplomatickej misii na Ukrajine.
Video

Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok (nom. SaS) vníma Hegerovo rozhodnutie nie ako politické, ale bezpečnostné. „Úrad vlády dostal informácie od bezpečnostných zložiek, ktoré mu to neodporúčali. Ale rovnako to vnímam aj ako silné gesto týchto premiérov. Ale nerobil by som z toho politiku,“ povedal Korčok.

Je presvedčený, že Heger dostal informácie, ktoré sú nevyhnutné v prípade, keď sa rozhodoval, či pôjde do vojnovej zóny. „Premiér sa neschoval. Rozhodol tak, ako mu odporúčali bezpečnostné zložky,“ dodal s tým, že cestu ďalších premiérov do Kyjeva vníma „ako silné a odvážne gesto“.

„Vyhodnocoval som to na základe informácií, ktoré som dostal. Čas už nevrátim. Ale môj postoj sa voči Ukrajine nemení, povedal Heger. "Nebola to otázka strachu. Vyslovene som sa radil s bezpečnostnými zložkami a podľa nich som sa rozhodol,“ uviedol. Potvrdil, že pozvánku dostal od poľského premiéra.

Prvá informácia o ceste prišla podľa neho vo štvrtok nadránom. „Už sa stalo, čo mám robiť,“ dodal Heger. Ľutuje, že je časť ľudí z neho sklamaná a pripustil, že keby ho na takúto cestu opätovne pozvali, tak by zrejme na to kývol. „Zrejme by som to prehodnotil,“ do­dal.

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) najskôr Hegerov postoj nechcel komentovať. „Edo Heger sa rozhodol na základe informácií, ktoré mal v danej chvíli. Teraz je už každý múdry,“ povedal Matovič.

Pripustil však, že ho mrzí, že na stretnutí Slovensko nemalo zastúpenie. „Ja by som skorej konal podľa toho, ako by som to cítil,“ pokračoval Matovič, ktorý bol premiérom dvanásť mesiacov. „Asi by som išiel napriek tomu, čo by odporúčali slovenské bezpečnostné zložky,“ dodal s tým, že „má povesť rebela“.

VIDEO: Matovič je trucovitý, na Ukrajinu by šiel.
Video

© Autorské práva vyhradené

230 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Eduard Heger #Hegerova vláda