Nemci chcú vyrábať transportéry na východnom Slovensku

Moldava nad Bodvou by sa mohla stať novým centrom zbrojárskej výroby na Slovensku.

17.03.2022 10:21
debata (19)

Nemecká spoločnosť Rheinmetall tam vybuduje nový závod. Ale len v prípade, ak vyhrá tender na dodávku pásových obrnených vozidiel pechoty za 1,739 miliardy eur. Ministerstvo obrany by malo prísť s rozhodnutím už v najbližších týždňoch.

VIDEO: Pozrite si rozhovor s viceprezidentom spoločnosti Rheinmetall pre predaj Oliverom Mittelsdorfom.
Video

Východoslovenské mesto z okresu Košice-okolie s asi 12-tisíc obyvateľmi môže získať 150 nových pracovných miest. Nemecká spoločnosť Rheinmetall so sídlom v Düsseldorfe predstavila svoje plány na výstavbu nového závodu na východnom Slovensku a investíciu do slovenskej ekonomiky.

Spoločnosť je účastníkom tendra na dodávku 152 pásových bojových vozidiel, pričom v rámci programu prezbrojenia slovenských ozbrojených síl ponúka vozidlo Lynx KF41. Rheinmetall deklaruje, že z hodnoty tendra vo výške 1,7 miliardy eur preinvestuje do slovenského hospodárstva viac než polovicu.

„Malo by sa tam robiť 80 percent produkcie vozidla Lynx pre slovenské ozbrojené sily, ako aj hlavná časť testovania a vývoja. Predpokladáme, že na začiatku sa v Moldave vytvorí zhruba 150 nových vysokokvalifi­kovaných pracovných miest v produkcii, manažmente. Hovoríme len o regionálnej zamestnanosti, teda žiadni experti, ale ľudia z regiónu. Táto spoločnosť bude zodpovedná nielen za produkciu a testovanie, ale aj za dlhodobú údržbu a servis, ďalšiu modernizáciu a tiež za produkciu ďalších výrobkov z nášho portfólia,“ povedal pre Pravdu Oliver Mittelsdorf, viceprezident spoločnosti Rheinmetall pre predaj.

Podnik v Moldave nad Bodvou, ktorý by mal byť hlavným centrom spoločnosti Rheinmetall na Slovensku, má pozostávať z výrobných liniek na ploche 12-tisíc m2 a testovacích priestorov s rozlohou 15-tisíc m2. Celý projekt predstavuje pre Rheinmetall investíciu vo výške 30 miliónov eur. „Závod je navrhnutý tak, aby dokázal reagovať na ďalšie požiadavky zo strany slovenskej armády, ako aj na exportné príležitosti,“ deklaruje Rheinmetall.

Iniciatívu ocenil aj primátor Moldavy nad Bodvou Slavomír Borovský. „Mesto Moldava nad Bodvou vidí veľkú príležitosť na ďalšiu prosperitu a ekonomický rast, ako aj možnosť zvýšiť bezpečnosť Slovenskej republiky. Máme záujem podporiť tento projekt a poskytnúť súčinnosť pri budovaní nového závodu,“ povedal Borovský.

Viaceré slovenské spoločnosti už boli začlenené do dodávateľského reťazca düsseldorfskej skupiny. Napríklad CSM Industry z Tisovca, ktorá dodáva spoločnosti Rheinmetall motory, prevodovky, káble, strešné moduly a ďalšie špecializované komponenty, EVPÚ z Novej Dubnice, ktorá poskytuje laserové výstražné systémy.

Rheinmetall chce spolupracovať aj so spoločnosťou Ray Service zo Žiliny, ktorá prispieva špecializovanými káblovými systémami, elektronickými zostavami a mobilným maskovacím systémom; dlhodobý partner Kinex z Veľkej Bytče, VRM z Trenčína zaisťujúca simulácie, Aliter Technologies z Bratislavy ako dodávateľ komunikačných systémov, MSM Land Systems z Trenčína či spoločnosť DMD Group z Dubnice nad Váhom, ktorá sa má stať partnerom Rheinmetallu v moldavskom závode.

Tender na obstaranie nových pásových obrnených transportérov oznámilo ministerstvo obrany ešte vlani na jeseň. Za 1,739 miliardy eur chce získať 152 kusov pásových bojových obrnených vozidiel a pásových obrnených vozidiel (PBOV a POV). V súčasnosti už prebieha vyhodnocovanie zaslaných ponúk od výrobcov a proces preselekcie troch najlepších uchádzačov. V najbližších týždňoch budú vozidlá otestované v miestnych vojenských podmienkach a následne bude do konca júna pripravené odporúčanie vláde.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #zbrojársky priemysel