Moskva varuje Slovensko: Vyhostenie diplomatov nezostane bez odpovede

Vyhostenie troch ruských diplomatov Slovenskom v súvislosti so špionážnou aférou nie je priateľský krok, ktorý by mohol byť ponechaný bez odpovede.

17.03.2022 13:17
debata (76)

Podľa agentúry TASS to uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

Slovensko začiatkom týždňa rozhodlo o vyhostení troch pracovníkov ruského veľvyslanectva v Bratislave kvôli ich činnosti odporujúcej viedenskému dohovoru o diplomatických stykoch. Slovenská polícia zadržala v prípade štyri osoby pre podozrenie zo špionáže v prospech Ruska.

lipšic, hamran Čítajte viac Špionáž pre Rusov robil poslanecký asistent, príslušník SIS či prorektor

Jeden zo zadržaných sa objavil na nahrávke s asistentom vojenského pridelenca ruského veľvyslanectva Sergejom Solomasovom, o ktorého okrem iného prebral peniaze. Solomasov je jedným z trojice pracovníkov ruského veľvyslanectva, ktoré Slovensko v reakcii na aféru vyhostilo.

Zacharovová dnes vyhlásila, že počínanie slovenských úradov je „sklamaním“, ktoré nutne povedie k zhoršeniu vzájomných vzťahov. Krok pod „falošnou zámienkou“ podľa nej „nezostane bez odozvy“. Bratislava sa snaží držať krok s ostatnými krajinami nie priateľskými voči Rusku a pridáva sa k „protiruskej kampani“, dodala hovorkyňa.

Moskva zvyčajne na vyhostenie svojich diplomatov reaguje recipročne – vypovedaním rovnakého počtu diplomatických pracovníkov zo zastúpenia danej krajiny v Rusku.

mikulec, heger Čítajte viac Heger: S vyhostením ruských "rozviedčikov" nastáva bezprecedentná situácia
76 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vyhostenie ruských diplomatov