Prešovský policajt, ktorý zabil kolegu, ide do väzby

Policajta Martina Turčana, ktorý v pondelok večer v Prešove zastrelil svojho kolegu, už obvinili z vraždy. Okresný súd ho poslal do väzby. V deň, keď sa konal pohreb Filipa Suchára-Turka.

17.03.2022 14:30 , aktualizované: 18.03.2022 16:21
debata (17)
VIDEO: Policajti z Piešťan si uctili pamiatku kolegu z Prešova.
Video

Martin Turčan ide do väzby. Posiela ho tam sudkyňa pre prípravné konanie Okresného súdu Prešov, ktorá vyhovela návrhu krajskej prokuratúry.

„V trestnej veci obvineného práp. Mgr. M. T., trestne stíhaného pre obzvlášť závažný zločin vraždy, podal prokurátor Krajskej prokuratúry Prešov na Okresný súd Prešov návrh na vzatie obvineného do väzby z dôvodov podľa § 71 ods. 1 písm. a), písm. c) Trestného poriadku (tzv. úteková a preventívna väzba). Sudkyňa obvineného vzala do väzby,“ informuje prokuratúra na sociálnej sieti.

Upozorňuje, že rozhodnutie nie je právoplatné, pretože obvinený podal voči rozhodnutiu sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Krajský súd v Prešove.

Súd poslal Turčana do väzby v deň, keď sa konal pohreb Filipa Suchára-Turka. Reagoval aj dočasný policajný prezident Štefan Hamran.

„Dnes sa konal pohreb nášho kolegu ppráp. Ing. Filipa Suchára–Turka, služobne zaradeného ako referent oddelenia železničnej polície PZ v Prešove, ktorý prišiel za tragických okolností počas výkonu služby o život,“ uviedol Hamran v piatok na sociálnej sieti.

„Pre Policajný zbor je to obrovská tragédia a strata. Touto cestou by som chcel Filipovej rodine a kolegom vyjadriť moju úprimnú sústrasť. Napriek tomu, že som Filipa osobne nepoznal, podľa mojich informácií to bol slušný človek a pracovitý profesionál, ktorý si zodpovedne plnil svoje povinnosti,“ pokračoval policajný prezident.

Prípad vyšetruje Úrad inšpekčnej služby ministerstva vnútra. Hamran však išiel ešte ďalej. „Vzhľadom na to, aby som vylúčil akékoľvek pochybnosti o nezaujatosti pri vyšetrovaní tohto prípadu, zastavil som kontrolu, ktorú vykonávalo krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Prešove. Po mojej vzájomnej dohode so zástupcom riaditeľa Úradu inšpekčnej služby bude inšpekcia okrem trestného stíhania vedeného v tejto veci, vykonávať aj kontrolu,“ dodal Hamran.

Turčanová Čítajte viac V Prešove strieľal jej syn. Primátorka Turčanová žiada odpustenie

Pri incidente, ktorý sa odohral pri čerpacej stanici neďaleko železničnej stanice v Prešove, mal policajt zastreliť svojho kolegu. Streľbe údajne predchádzala výmena názorov, pričom strelec z miesta činu ušiel v policajnom aute. Chytili ho pri Liptovskom Mikuláši.

Obvinený bol prevezený do košickej cely policajného zaistenia. Podľa dostupných informácií aj tam mal byť agresívny, a preto ho previezli na košickú psychiatriu, kde bol hospitalizovaný.

Agresívny policajt je synom primátorky Prešova Andrey Turčanovej. Tá sa rodine obete ospravedlnila a žiada o odpustenie.

Dočasný policajný prezident Štefan Hamran v súvislosti s týmto incidentom nevylúčil, že sa budú prehodnocovať psychologické previerky policajtov. Agresor mal zrejme zdravotné problémy a kolegovia sa mali už viackrát sťažovať na jeho konanie.

S Filipom Struhárom-Turkom sa lúčili kolegovia po celom Slovensku. V Piešťanoch napríklad aj zapnutými majákmi.

VIDEO: Kolegovia sa lúčia so zavraždeným policajtom.

Viac videí a relácií si pozrite v TV Pravda.ďalšie vi­deá

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Prešov #streľba v Prešove