Aktérov kauzy Slánske lesy odsúdili na nepodmienečné tresty

Obžalovaných v kauze Slánske lesy odsúdil vo štvrtok senát Najvyššieho súdu (NS) SR na nepodmienečné tresty. Podnikateľovi Milanovi Ičovi uložil trest odňatia slobody vo výmere troch rokov, Ferdinandovi Ontkovi a Pavlovi Pačutovi vo výmere dvoch rokov a šesť mesiacov nepodmienečne. TASR informácie poskytla hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová. Dlhoročná kauza sa týka prevodu vlastníctva lesných a iných pozemkov v hodnote desiatok miliónov eur.

17.03.2022 23:06
debata (3)

Najvyšší súd zrušil predchádzajúci rozsudok Krajského súdu v Banskej Bystrici vo výrokoch o treste a zhabaní veci. „Pri ukladaní trestov mal súd na zreteli jednak dlhý čas, ktorý od spáchania skutku uplynul – takmer 24 rokov, ale aj vysokú škodu, ktorá bola ich konaním (hlavne) SR spôsobená – 42 miliónov eur. Predseda senátu ihneď vydal príkaz na dodanie obžalovaných do výkonu trestu odňatia slobody,“ povedala hovorkyňa.

Kauza o vlastníctvo Slánskych lesov sa začala v roku 1998, keď vtedajšiemu štátnemu podniku Východoslovenské lesy zmizlo z listov vlastníctva 6500 hektárov lesa a približne 500 hektárov ornej pôdy. Pozemky na základe notárskeho osvedčenia vydaného Ontkom získala v roku 1998 vtedy 85-ročná Mária Dušičková, údajná nemanželská dcéra grófa Ladislava Károlyiho. Ako nepeňažný vklad ich vložila do firmy Slánske lesy, s. r. o, ktorej konateľom sa stal Milan Ičo, manžel Dušičkovej vnučky. Spolu s notárom a podnikateľom v kauze figuroval aj bývalý riaditeľ Správy katastra v Trebišove Pavol Pačuta.

Súdy následne rozhodli, že Slánske lesy sú majetkom štátu, čo v roku 2016 potvrdil aj Ústavný súd SR.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší súd SR #Slánske lesy