Bödör sa do väzby nevráti, Kvietik sa z nej nedostane

Najvyšší súd rozhodoval o dvoch obvinaných v korupčných kauzách. Norberta Bödöra do väzby neposlal, Martina Kvietika zase vo väzbe ponechal.

18.03.2022 10:51 , aktualizované: 14:42
Norbert Bödör Foto: ,
Norbert Bödör prichádza na súd.
debata (14)

Senát Najvyššieho súdu zamietol sťažnosť prokurátora, ktorý chcel väzbu pre nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra v súvislosti s kauzou Valčeky. Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku ho ešte v januári prepustil zo zadržania na slobodu. Proti rozhodnutiu podal sťažnosť prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

Najvyšší súd svoje rozhodnutie zdôvodnil najmä nečinnosťou orgánov činných v trestnom konaní. „Trestné stíhanie pre kauzu zvanú Valčeky je dôvodné,“ vyhlásil predseda senátu NS SR Juraj Kliment.

VIDEO: Najvyšší súd nezobral Bödöra do väzby.
Video

Sudca sa počas výsluchu pýtal Bödöra, či bol niekde v zahraničí. Ten ozrejmil, že po januárovom prepustení z väzby bol na dovolenke v Dubaji, kde sa stretol aj s bývalým policajným prezidentom Tiborom Gašparom. Predseda senátu NS SR poukázal na to, že podľa svedeckých výpovedí má policajný exprezident vystupovať v tejto kauze ako sprostredkovateľ.

Senát rozhodoval v zložení, ktoré Bödör namietal pre zaujatosť, súd však námietky proti jednotlivým členom senátu zamietol. O jednej námietke pre nesplnenie zákonných podmienok nekonal.

VIDEO: Senát Najvyššieho súdu v piatok doobeda rozhodoval o väzbe pre nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra v súvislosti s kauzou Valčeky.
Video

Bödör najskôr 13. januára prepustili z väzby, kde bol približne rok a pol pre kauzu Dobytkár. Národná kriminálna agentúra (NAKA) ho o pár hodín neskôr zadržala v súvislosti s kauzou Valčeky, respektíve Judáš. Obvinený podnikateľ v nej má byť stíhaný za korupčnú trestnú činnosť.

Bödör už čelí aj viacerým obžalobám. Súdny proces v kauze Dobytkár sa už začal. Prokurátor ÚŠP podal v decembri 2021 obžalobu na 11 osôb aj v kauze Očistec.

Norbert Bödör Čítajte viac Ako policajt donášal Bödörovi, Bisták sa priznal a vyviazol s podmienkou

Kvietik zostáva vo väzbe

Finančník Martin Kvietik, ktorý je obvinený z korupčnej trestnej činnosti v súvislosti so Slovenským pozemkovým fondom (SPF), zostáva aj naďalej vo väzbe. V piatok o tom rozhodol senát Najvyššieho súdu SR. Zamietol jeho sťažnosť proti rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu, ktorý ho ponechal vo väzbe do 19. júna. TASR o tom informovala hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

Kvietik je v tejto veci vo väzbe od mája 2021. Jeho obhajca opakovane hovorí o prieťahoch vo vyšetrovaní. Predtým bol väzobne stíhaný aj pre kauzu Dobytkár, konkrétne od júla 2020 do marca 2021.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala vlani v máji osem osôb pre korupčnú trestnú činnosť súvisiacu so SPF, sedem z nich obvinila. Išlo o policajné akcie s krycími názvami Latifundista a Feudál. Martin Kvietik čelí obžalobe v kauze Dobytkár.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší súd #Norbert Bödör #kauza Valčeky