Zdravotníci nemajú 'ani cent' na príplatky či drahšie energie od štátu. Pýtajú si peniaze

Zvýšte platbu za poistencov štátu, žiadajú odborári. Covidové príplatky pre zdravotníkov zatiaľ platia zo svojho, na úkor iných faktúr.

18.03.2022 11:19
Vladimír Lengvarský Foto:
Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO)
debata (4)

Vyššie ceny energií, ale chýbajúce peniaze na vyplácanie covidových príplatkov boli témou štvrtkového rokovania Konferencie predsedov základných odborových organizácií Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb.

Odborári pripomínajú 232 miliónov eur, ktoré koncom minulého roka zadržalo ministerstvo financií. Podľa nich chýbajú aj peniaze na covidové príplatky. Zamestnávatelia príplatky za prácu s pacientmi s diagnózou COVID-19 vyplácali zo svojich zdrojov, od ministerstva financií však zatiaľ nedostali „ani cent“. Pritom, ako pripomínajú odborári, zamestnávatelia príplatky vyplácali na úkor platenia faktúr za energie, dodávky zdravotníckeho materiálu a podobne.

nemocnica Košice, UNLP Čítajte viac O oddlženie majú záujem všetky štátne nemocnice, nalejú do nich 575 miliónov

„Dramatický rast cien energií od začiatku roka 2022 znamená zvýšené výdavky, ktoré nie sú kryté zo strany štátu ani zdravotných poisťovní. Zdravotné poisťovne vzhľadom na reálne financovanie navrhujú poskytovateľom zdravotnej starostlivosti nižšie objemy financií ako mali zazmluvnené v minulom roku. Situácia je vážna, kritická a môže prísť ku kolapsu systému aj tým, že v týchto týždňoch prichádzajú na Slovensko utečenci z Ukrajiny, mnohí z nich si vyžadujú zdravotnú starostlivosť, čo zvyšuje nároky na zamestnancov v zdravotníctve,“ odkazujú vláde.

Odborári preto vyzývajú vládu, aby okamžite riešila finančné prostriedky pre rezort zdravotníctva a zvýšila platby štátu za svojich poistencov minimálne na úroveň 5 percent z vymeriavacieho základu.

"Žiadame vládu, aby urýchlene zvýšila koeficienty základných zložiek miezd s finančným krytím pre zabezpečenie vyššej miery odmeňovania zdravotníkov a ich stabilizácie.

Okrem toho od rezortu financií žiadajú „uvoľniť finančné prostriedky určené na zdravotnú starostlivosť, o ktoré bol znížený rozpočet pre zdravotníctvo na konci minulého roka a využiť finančnú rezervu vytvorenú pre rok 2022 v štátnom rozpočte pre potreby rezortu zdravotníctva“.

Od ministerstva zdravotníctva zasa chcú, aby prijalo opatrenia na riešenie kritického nedostatku odborníkov pre zdravotnícke zariadenia, ktoré povedú aj k zlepšeniu situácie v nemocniciach.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo