Poslanci posunuli lex Ukrajina do druhého čítania

Príspevok za ubytovanie odídencov má byť súhrnne maximálne 500 až 1250 eur za mesiac v závislosti od počtu poskytovaných miestností. Vyplácať sa má cez obec. Vyplýva to z návrhu zákona o niektorých ďalších opatreniach v súvislosti so situáciou na Ukrajine, ktorý poslanci Národnej rady posunuli do druhého čítania. Parlament o takzvanom lex Ukrajina rokuje v skrátenom legislatívnom konaní.

18.03.2022 11:56 , aktualizované: 14:22
parlament Foto:
Na snímke rokovacia sála počas 60. schôdze Národnej rady.
debata (3)

Poslanci budú o návrhu opäť rokovať v utorok. Štvrtý rokovací deň 60. schôdze ukončili v piatok poobede a na programe aktuálnej schôdze tak poslancom zostalo ešte viacero neprerokovaných bodov schváleného programu vrátane novely zákona o regulácii v sieťových odvetviach či spomínaného balíka lex Ukrajina.

Príspevok sa má poskytovať za noc, jeho výšku upraví samostatné nariadenie vlády. Ubytovateľ by ho mal možnosť získať aj za najviac sedem nocí predtým, ako ubytovaný získal dočasné útočisko, najskôr však od 26. februára 2022.

Rodiny si príspevok uplatnia v obci, obec na ministerstve vnútra, a to na rezorte financií. Príspevok má byť zatiaľ poskytovaný do konca júna.

Príspevok vyplatí rezort dopravy

Problematika „veľkokapacitných“ ubytovacích zariadení by sa podľa Ministerstva vnútra mala doriešiť vo vládnom nariadení, keďže na právnické osoby nepodnikateľov, ktorí vlastnia ubytovacie zariadenia, nemožno uplatniť návrhom zákona definovaný strop príspevku. Poskytovanie príspevku za ubytovanie odídenca pre podnikateľské subjekty by malo zabezpečovať ministerstvo dopravy.

Odídenec, ktorý sa ubytuje mimo azylového zariadenia, by mal byť povinný to bezodkladne oznámiť azylovému zariadeniu, v ktorom bol naposledy evidovaný, alebo ministerstvu.

Ukrajina Rusko Vojna mariupol Čítajte viac 23. deň: Z obliehaných ukrajinských miest sa evakuovalo vyše 9000 ľudí

Ak odídenec nebude môcť získať miesto v humanitnom centre alebo inom azylovom zariadení a nikto nebude naňho čerpať ani príspevok za poskytovanie ubytovania, mal by dostávať prostriedky na získanie ubytovania na úrovni humanitného centra.

Na pracovný trh ihneď

Žiadatelia o azyl, ktorí sú štátni príslušníci Ukrajiny a ich rodinní príslušníci, by mohli prechodne vstupovať do pracovnoprávneho vzťahu ihneď po požiadaní o azyl. Predĺžiť sa má aj platnosť udelených prechodných pobytov, trvalých pobytov a tolerovaných pobytov, ktorá by sa inak skončila počas mimoriadnej situácie.

Zmenu adresy svojho pobytu by mali odídenci po novom hlásiť obci alebo mestskej časti, nie na polícii ako doteraz. Zaviesť by sa mala aj možnosť, aby štátny príslušník tretej krajiny po vstupe na územie SR mohol požiadať o dobrovoľný návrat do domovskej krajiny, pričom policajný útvar mu na tento účel môže vydať cudzinecký pas.

Košice Ukrajina Deti ZŠ Začlenenie žiaci trieda Čítajte viac Školy dostanú 200-eurový príspevok na každého ukrajinského žiaka

Nová legislatíva má priniesť aj oslobodenie od úhrady mýta pre vozidlá prevážajúce humanitárnu pomoc a odídencov, ako aj oslobodenie od úhrady diaľničnej známky pre vozidlá registrované na Ukrajine. Takisto má priniesť aj možnosť vykonania opatrení hospodárskej mobilizácie na zabezpečenie zdravotnej starostlivosti pre obyvateľstvo z dôvodu vojnového konfliktu na území iného štátu.

Nárok aj na zdravotnú starostlivosť

V balíku opatrení sa navrhuje tiež rozšíriť právny rámec upravujúci velenie určeným jednotkám ozbrojených síl SR príslušným veliteľom NATO na našom území.

Z návrhu tiež vyplýva, že všetci utečenci z Ukrajiny by prvých 30 dní po vstupe na územie SR mali mať nárok na poskytnutie neodkladnej zdravotnej starostlivosti. Dočasnú odbornú stáž by zároveň mohli vykonávať všetky zdravotnícke povolania, nielen lekári, sestry a pôrodné asistentky prichádzajúce zo zahraničia. Zároveň sa má rozšíriť možnosť vykonávať odbornú stáž okrem nemocníc aj v ambulantnom sektore.

veda, peniaze Čítajte viac Slovensko stoplo vedeckú spoluprácu s Rusmi, peniaze dá ukrajinským vedcom
3 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #Ukrajina #vojna na Ukrajine