Vláda na východe zriadi medzinárodné humanitárne centrum

Na východných hraniciach s Ukrajinou štát zriadi medzinárodné humanitárne logistické centrum. Zabezpečí dostatočný objem prepravy humanitárneho materiálu z členských štátov Európskej únie cez územie Slovenskej republiky na Ukrajinu. Návrh v piatok na on-line rokovaní schválila vláda.

18.03.2022 16:50 , aktualizované: 23:38
hranice Ukrajina vojna pomoc utečenci vstup Foto: ,
Snímka z príchodu ukrajinských utečencov na hraničnom priechode Vyšné Nemecké. Vpravo policajné vozidlo z ČR.
debata (1)

„Výsledný stav bude, že všetka humanitárna pomoc, ktorá prejde cez Slovensko, bude v najkratšom možnom čase doručená na Ukrajinu,“ ozrejmil vládny kabinet. Zriadenie tzv. humanitárneho hubu odôvodňuje ozbrojeným konfliktom na Ukrajine a potrebou masívnej humanitárnej pomoci z krajín EÚ. Slovensko je z tohto pohľadu tranzitným štátom a priamym susedom Ukrajiny.

„Logistické centrum bude mať podobu sústavy prekladísk a skladov, ktoré sa budú aktivovať na základe intenzity prepravných objemov humanitárnej pomoci prechádzajúcich cez našu krajinu,“ priblížil tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

Prevádzka logistického centra bude v 100-percentnom rozsahu hradená z grantu Európskej únie. Rezort vnútra požiadal o finančnú podporu tento týždeň.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) má podľa materiálu vykonať finančné, zmluvné a personálne zabezpečenie zriadenia a logistického centra. Má tak urobiť v rámci systému mechanizmu Únie v oblasti civilnej ochrany.

Ukrajina Rusko Vojna mariupol Čítajte viac 23. deň: Z obliehaných ukrajinských miest sa evakuovalo vyše 9000 ľudí
1 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda SR #vojna na Ukrajine