Pokračovanie článku: Šéf SIS Aláč o špionážnej afére: Bohuš M. nemal informácie, ktoré by mohli Rusov zaujímať

V prípade takéhoto podozrenia, ktoré sa zatiaľ nepotvrdilo, aj spravodajská služba má svoje povinnosti. Musí vykonať pomerne rozsiahlu hĺbkovú kontrolu a tú som nariadil.

Skončil na vlastnú žiadosť alebo bol zo služby prepustený?

Hoci SIS nezvykne komentovať otázky služobného pomeru svojich príslušníkov, v tejto situácii a opätovne vzhľadom na mediálne špekulácie som sa rozhodol poskytnúť verejnosti informáciu, že dotknutá osoba opustila SIS dobrovoľne a na vlastnú žiadosť a v dotknutom čase neexistoval žiadny zákonný dôvod na ukončenie služobného pomeru prepustením a k dnešnému dňu taký dôvod ani neexistuje. SIS mala presné informácie týkajúce sa mena tejto osoby v prostredí, ktoré monitorovala v rámci kontrarozviedky a vykonala opatrenia, ktoré je v rámci vnútornej bezpečnosti v takýchto situáciách treba vykonať. Zdôrazňujem, aby tomu všetci rozumeli, aj tí, ktorí sa z toho snažia urobiť senzáciu, že tieto opatrenia majú preventívnu povahu. Samozrejme, akékoľvek opatrenia sa končia v okamihu, keď dôjde ku zásahu zo strany trestnej represie. Viac, žiaľ, nemôžem povedať, avšak ubezpečujem, že informovaní budú podrobne ústavní činitelia, ktorým táto informácia patrí.

Môže zásah OČTK a zadržanie ohroziť operatívnu prácu služby?

Viete, každý zásah trestnej represie vychádza z určitého stavu poznania OČTK a načasovanie takéhoto zásahu je vecou, o ktorej môžu rozhodnúť len orgány činné v trestnom konaní. Predpokladám a pevne verím, že aj v tomto prípade to tak bolo. Nie je mojou úlohou to hodnotiť. Samozrejme, ak spravodajská služba robí určité opatrenia a v priebehu ich uskutočňovania dôjde k takémuto zásahu, je dôležité, aby OČTK v takejto veci s ňou komunikovali a aby ten postup bol koordinovaný a takpovediac nič sa nepokazilo.

U zadržaného bol údajne nájdený služobný preukaz príslušníka Policajného zboru, ktorý používal ako príslušník SIS. Je to tak?

Jediný preukaz, o ktorom máme v súvislosti s dotknutou osobou evidenciu, bol Slovenskou informačnou službou preukázateľne vrátený Policajnému zboru 7. februára 2022. Takže naozaj netuším, o aký preukaz mohlo ísť. Túto informáciu sme zachytili len z mediálneho vyjadrenia policajného prezidenta. Žiadnu oficiálnu žiadosť sme v tomto smere nedostali, ale keďže takáto informácia bola zverejnená v médiách, tak som v tomto prípade nariadil vec preveriť. Nevieme teda, aký preukaz mal byť zadržaný, ale ten, čo sa týka dotknutej osoby, bol preukázateľne vrátený Policajnému zboru.

Polícia s vami v tejto veci komunikovala?

Zatiaľ s nami orgány činné v trestnom konaní v tejto súvislosti nijakým spôsobom nekomunikovali, ale v okamihu, keď to procesne relevantným spôsobom urobia, Slovenská informačná služba im okamžite poskytne všetku zákonom ustanovenú súčinnosť.

Ale veď dvaja obvinení z tohto prípadu sa priznali.

Za dosiahnutie priznania, hoc nepoznám podrobnosti procesných úkonov a ani taktiky vyšetrovania, ale nepochybne oznámené priznanie sa dvoch osôb k spáchaniu trestného činu vyzvedačstva, je niečo, za čo treba vysloviť uznanie nielen vyšetrovateľom, ale aj Úradu špeciálnej prokuratúry.

Vedela SIS o kontaktoch Bohuša M. na Bohuša Garbára z Košíc, ktorý spolupracoval s projektom Hlavné správy ešte pred jeho zadržaním?

Spravidla v takýchto prípadoch vie SIS viac, ako osoby, ktorých sa tie kontakty týkajú. Otázkou ale je, či vôbec išlo o kontakt.

A o čo, ak nie kontakt, išlo?

V tomto štádiu trestného konania sa k tomu nebudem vyjadrovať.

Sledovala SIS činnosť Hlavných správ (prípadne ďalších médií), ich napojenie na Rusov a ich prípadné zahraničné financovanie?

© Autorské práva vyhradené

52 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #špionáž #SIS #Michal Aláč