Patriot prichádza na Slovensko

Prvé jednotky, ktoré majú na starosti rozmiestnenie systému protivzdušnej obrany Patriot prichádzajú na územie Slovenska. Na sociálnej sieti to oznámil minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO).

20.03.2022 10:29
Systém protivzdušnej obrany Patriot. Foto:
Systém protivzdušnej obrany Patriot.
debata (141)

Ako ďalej spresňuje, systém bude umiestnený dočasne na leteckej základni Sliač. „Ďalšie priestory nasadenia sú aktuálne konzultované s odborníkmi na spôsobilosti systému Patriot tak, aby ochranný dáždnik pokrýval čo najväčšie územie SR, vrátane nami stanovených prioritných cieľov na ochranu,“ píše Naď.

Podľa neho systém protivzdušnej obrany prichádzať na Slovensko aj v ďalších dňoch. Naď poďakoval Nemecku a Holandsku za „zodpovedné spojenecké rozhodnutie akceptovať žiadosť o zásadné posilnenie obrany Slovenskej republiky“.

Rusko, Ukrajina, Kindžal Čítajte viac Rusi použili hypersonické strely Kinžal. Obrana proti nim nie je

Minister obrany zopakoval, že „systém Patriot nie je náhradou za starý ruský systém S-300, ale ide o ďalší prvok na obranu vzdušného priestoru Slovenskej republiky“.

Už viackrát Naď uviedol, že S-300 je v podstate starý a nemoderný. Navyše, ide o ruský systém. „Systém S-300 sa vzhľadom na jeho vek, technický stav, nedostačujúce spôsobilosti a tiež faktickú závislosť na Ruskej federácii (ktorá po je nevyprovokovanej agresii na Ukrajine pre akúkoľvek vojenskú spoluprácu absolútne neprijateľná) budeme snažiť v budúcnosti nahradiť iným systémom, ktorý by bol plne kompatibilný s našimi spojencami a zaistil by vyššiu obranyschopnosť Slovenskej republiky,“ pripomenul Naď v statuse na sociálnej sieti.

Počúvajte pravdu, víkendový podcast Čítajte viac Lavrov sa vyhráža Slovensku. Máme sa báť, alebo si nenecháme brnkať po nose?

Potvrdil tým svoje predchádzajúce slová, že najskôr treba mať za S-300 náhradu. Špekuluje sa, že S-300 by mohla využiť Ukrajina.

Systém protivzdušnej obrany Patriot je súčasťou predsunutej prítomnosti jednotky NATO na Slovensku. Príchod spojencov minulý týždeň schválil slovenský parlament.

© Autorské práva vyhradené

141 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Patriot #Jaroslav Naď