Naď dal prednosť Fínom: Vláde navrhnem kúpiť transportéry Patria

Je definitívne rozhodnuté. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) potvrdil, že vláde predloží návrh na nákup kolesových transportérov Patria z Fínska. Ponuku českej vlády na vozidlá Pandur nezachránila ani návšteva českej ministerky obrany Jany Černochovej v Bratislave.

21.03.2022 06:22
debata (25)

Spoločne s Naďom sľúbili výraznejšiu a vzájomne výhodnú česko-slovenskú spoluprácu pri modernizácii armádnej techniky, výsledok tendra na transportéry to už ale nezvráti.

Fínska ponuka na 76 kusov vozidla Patria AMVXP vyšla na dodávku osemkolesových bojových obrnených transportérov pre slovenskú armádu ako najvýhodnejšia zo zverejnenej štúdie uskutočniteľnosti obstarania. Patria tesne predbehla ponuku českej spoločnosti Tatra Defence Vehicle s vozidlom PANDUR II.

Naď už svoju štúdiu posunul do medzirezortného pripomienkového konania a do konca marca chce materiál predložiť na schválenie vláde. „Rozhodli sme sa v najbližších týždňoch navrhnúť vláde akvizíciu vozidiel Patria,“ potvrdil Naď. „Vždy budem hľadať také projekty, ktoré budú prepájať Českú a Slovenskú republiku. Ale za podmienky, že tá technika bude spĺňať nami stanovené požiadavky tak, aby pomohla ozbrojeným silám,“ zdôraznil minister.

Nabudúce spoločne

Podľa Černochovej sa v tomto prípade ani nedalo do výberu zasahovať. Keďže to vyžadovali pravidlá tendra, technicky išlo o ponuku českej vlády. Tá ale bola v tomto prípade de facto len sprostredkovateľom pre zbrojársku skupinu Michala Strnada Czechoslovak Group a na ponuku tak česká vláda nemala žiadny vplyv.

„Ako ministerka obrany budem zakaždým rada, keď česká firma získa nejakú zákazku. Mne nepatrí rozhodovať o tom, ktorá firma má na Slovensku vyhrať nejaké výberové konanie. Toto je čisto v právomoci slovenskej vlády a slovenského ministra obrany,“ uviedla ministerka Černochová na svojej prvej zahraničnej návšteve od nástupu do funkcie.

Obaja ministri deklarovali, že v budúcnosti čakajú lepšiu spoluprácu pri prezbrojovaní. „Nová situácia v našej časti Európy jasne ukazuje, že nesmieme s prezbrojením našich armád otáľať a že už včera bolo neskoro,“ zdôraznila česká ministerka obrany. „Dohodli sme sa, že budeme niektoré akvizičné projekty riešiť alebo spoločne alebo vzájomne spôsobom vláda – vláda. O tom sa vždy veľa hovorilo, ale nikto to nikdy neurobil,“ priblížila Černochová.

Fínskej Patrii pomohla skutočnosť, že podvozková časť bola za predchádzajúceho vedenia ministerstva obrany vyvíjaná v spolupráci s Ozbrojenými silami SR a veľa špecifických požiadaviek už bolo zapracovaných do tejto ponúkanej verzie. Ministerstvo obrany už má hotový aj špeciálne vyvinutý prototyp s názvom Vydra pre špecifickú schopnosť plávať. Štátna firma Konštrukta Defence ho zhruba za šesť miliónov eur postavila na podvozku fínskej spoločnosti Patria a tento prototyp už absolvoval aj vojskové skúšky. Fínska vláda deklaruje, že aspoň 40 percent vozidla sa bude vyrábať na Slovensku.

Opcie na stovky ďalších

Spolu so 152 kusmi pásových obrnených vozidiel v predpokladanej hodnote 1,739 miliardy eur majú osemkolesové transportéry tvoriť základ Ozbrojených síl Slovenskej republiky. Sériová výroba vozidiel a ich postupné dodávky s logistickou podporou v zmysle uzatvorených zmlúv by sa mali uskutočniť medzi rokmi 2023 a 2028.

Aj keď ministerstvo obrany komunikovalo cenu za obstaranie 76 vozidiel vo výške 332,2 milióna eur, do tohto rozpočtu sa určite nezmestí. Náklady stúpli v závislosti od vybraného riešenia na 414 miliónov eur s DPH až 468 miliónov eur s DPH. Ministerstvo ale deklaruje, že projekt je plne finančne krytý rozpočtom ministerstva obrany a navýšenie ceny oproti plánom žiadne problémy nespôsobí.

Zo začiatku síce ministerstvo plánuje obstarať len 76 kusov kolesových transportérov, zmluva však predpokladá opciu aj na budúce dodávky. „Súčasťou kontraktu bude uzatvorenie opcie na dodávky vozidiel rovnakého dodávateľa v ďalších fázach projektu,“ uvádza sa v štúdii.

Zámerom uzatvorenia opcie je zachovať kontinuitu rovnakej podvozkovej platformy a zbraňových systémov z hľadiska budúcich dodávok po ich úspešnom zavedení do používania Ozbrojenými silami SR. Z obstarávania osemkolesových transportérov za pôvodne prezentovaných 332 miliónov eur sa tak môže stať obchod odhadom za 2,7 miliardy eur.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaroslav Naď