Naď žaluje Blahu za to, že ho volá vlastizradcom. Chce aj 100-tisíc eur

Minister Jaroslav Naď odporúča, aby sa poslanec Smeru Ľuboš Blaha pripravil na sériu viacerých súdnych konaní, pretože rozčuľuje aj ďalších ľudí. Podľa Blahu "trafená hus zagágala".

21.03.2022 08:05 , aktualizované: 14:08
Ľuboš Blaha Foto:
Poslanec Ľuboš Blaha (Smer)
debata (458)

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) podal žalobu na poslana Ľuboša Blahu (Smer) ešte 17. marca. Ako informuje Naď na sociálnej sieti, ide o žalobu na ochranu osobnosti. „Poslanec Blaha ma dlhodobo a opakovane verejne nazýva vlastizradcom a bez akýchkoľvek argumentov a dôkazov ma verejne obviňuje zo spáchania obzvlášť závažného zločinu vlastizrady. To isté robí aj vo vzťahu k ďalším ústavným činiteľom,“ vysvetľuje Naď. Poslanec Blaha reagoval na sociálnej sieti a odkázal Naďovi, že „trafená hus zagágala“.

Vlastizrada je jeden z najzávažnejších trestných činov, aké náš Trestný zákon pozná. Možno sa ho dopustiť rôznymi spôsobmi, medzi ktoré však nepatrí výkon ústavnej funkcie v rozpore s predstavami poslanca Blahu, pokračuje minister s tým, že rešpektuje „právo na slobodu prejavu a vecnú kritiku jeho činnosti“.

„Akceptujem aj to, že politický prejav požíva najširšiu možnú mieru právnej ochrany slobodou prejavu, v dôsledku čoho ako verejne činná osoba musím byť a som pripravený znášať väčší rozsah verejnej kritiky na moju adresu. Avšak aj v takýchto prípadoch je sloboda ohraničená. Napríklad aj tým, že nikto, ani verejne činná osoba, nie je povinná strpieť verejné obvinenie zo spáchania trestnej činnosti. O to viac, že ma z vlastizrady obviňuje v čase, keď ako minister obrany SR realizujem všetky moje rozhodnutia s cieľom posilniť obranu SR a nedopustiť, aby vojenský konflikt po agresii Ruskej federácie na Ukrajine prekročil aj naše hranice,“ približuje Naď, čo ho viedlo k podaniu žaloby.

Blaha podľa neho „svojimi verbálnymi atakmi verejne obviňuje takmer každého svojho oponenta zo závažnej trestnej činnosti, túto hranicu akceptovanosti sústavne prekračuje“.

Žalobou chce Naď buď Blahu zastaviť, alebo mu dať možnosť, aby preukázal pravdivosť svojich tvrdení. Ak Blaha nedokáže, že Naď spáchal vlastizradu, chce minister ospravedlnenie. No nielen to.

„Podanou žalobou sa domáham súdneho potvrdenia neoprávneného zásahu do mojej dobrej povesti, verejného ospravedlnenia a odstránenia z verejného priestoru všetkých statusov, videí a iných záznamov, v ktorých ma poslanec Blaha krivo obvinil z vlastizrady. Okrem toho žiadam súd, aby ho zaviazal do budúcnosti zdržať sa takýchto krivých obvinení na moju adresu,“ píše ďalej minister Naď.

Keďže je presvedčený, že predstavitelia strany Smer, teda aj poslanec Blaha, merajú životné hodnoty „takmer výlučne peniazmi“, tak sa „domáha aj priznania náhrady nemajetkovej ujmy vo výške 100 000 eur“.

„Nerobím to pre vlastné obohatenie, ale preto, aby si Ľuboš Blaha uvedomil, že krivo obviniť inú osobu zo závažného trestného činu nie je len tak a že to aj niečo stojí. Ak mi súd prizná túto alebo akúkoľvek inú sumu, venujem ju na dobročinný účel pomoci obetiam ruskej vojenskej agresie v Ukrajine,“ sľúbil minister obrany.

Na záver poslancovi Smeru odporúča, aby sa pripravil na sériu viacerých súdnych konaní. „Akosi mám pocit, že svojim nekonečným urážaním a bezdôvodným obviňovaním z rôznych trestných činov, sa už viacerým dotknutým ľuďom naplnil pohár trpezlivosti,“ dodal Naď.

Blaha: Trafená hus zagágala

Blaha na Naďovu žalobu zareagoval na sociálnej sieti slovami „trafená hus zagágala“: "Minister Naď na mňa podal žalobu, pretože si o sebe nemyslí, že je vlastizradca. To je asi jediný na Slovensku. Mimoriadne dobre sa na tom zabávame. Naď sa tvári, že nechápe, prečo si myslíme, že zrádza národné záujmy – toto muselo rozosmiať aj jeho súdruhov v Pentagone. Vtip roka, " napísal Blaha a vo videu rozbral, prečo považuje Naďa za vlastizradcu.

VIDEO: Blaha: Naď na mňa podal žalobu, pretože si o sebe nemyslí, že je vlastizradca.
Video

Okrem iného uviedol, že minister Naď dlhé roky šéfoval proatlantickej mimovládke, „ktorej peniaze posielala americká ambasáda“. Naď si z tejto mimovládky poskladal tím kľúčových ľudí na ministerstve obrany, hovorí Blaha a nazval ich „Naďova americká skupinka“. Sem zaraďuje štátneho tajomníka, vedúcu kancelárie aj šéfa parlamentného brannobezpečnos­tného výboru Juraja Krúpu. Pýta sa, či financovanie tejto mimovládky „zo strany cudzích mocností“ nespochybňuje nestrannosť Naďa pri obhajobe národných záujmov Slovenska.

„Som presvedčený, že minister Naď opakovane zrádza národné záujmy Slovenskej republiky a že zrádza vlasť. Som teda presvedčený, že je vlastizradca,“ uzatvára Blaha sériu rečníckych otázok.

© Autorské práva vyhradené

458 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaroslav Naď #Ľuboš Blaha #vlastizrada