Poslanec Krúpa v Ide o pravdu: Patrioty budú na východe. Ochránia celé Slovensko

Strana Smer je proti dodávkam zbraní na Ukrajinu. „Schováme sa materi pod sukňu, a budeme ticho? Nie, my musíme konať,“ reagoval v Ide o pravdu poslanec Juraj Krúpa (OĽaNO).

21.03.2022 21:15
debata (152)

VIDEO: Pozrite si debatu Márie Hlucháňovej a Juraja Krúpu v relácii Ide o pravdu.

Video

Darujeme systém protivzdušnej obrany S-300 Ukrajine? Otázka rozhádala koalíciu a opozíciu. „Nie je to reálne ani za pár mesiacov, a ani do jedného roka,“ upokojil emócie v relácii Ide o pravdu poslanec Juraj Krúpa (OĽaNO), predseda výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť.

Podľa neho sa ruského systému môžeme vzdať len vtedy, ak budeme mať adekvátnu náhradu. Tou budú pravdepodobne systémy Patriot. Prvá batéria cez víkend dorazila na Slovensko, ešte majú prísť dve.

„Ide o dočasnú pomoc Nemecka a Holandska, zatiaľ na pol roka. Systémy nám nikto nedaruje, musíme si kúpiť vlastné,“ dodal Krúpa. Podľa neho je to náročný proces najmä z finančného hľadiska, keďže jedna batéria stojí 600 miliónov eur. Slovensko sa zrejme prikloní k nákupu tohto typu systému, nakoľko, na rozdiel od ruského S-300, má schopnosť zostreliť aj balistické rakety s jadrovými hlavicami.

Momentálne je systém Patriot dočasne umiestnený na letisku Sliač. „Všetky tri batérie budú na východnom Slovensku,“ povedal Juraj Krúpa s dôvetkom, že presné miesta nebudú zverejnené.

Lokalita je podľa neho najvhodnejšia, pretože umožňuje dobre a efektívne ochrániť celé územie Slovenska.

V súvislosti s vojnou na Ukrajine, kde ruská armáda používa vo veľkom počte rakety, je tento typ ochrany mimoriadne potrebný.

„Pre nás je životne dôležité, aby sme ruské vojská nemali na hranici pri Užhorode,“ konštatoval. Šéf parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť podporuje ďalšie dodávky zbraní a munície pre Ukrajinu. „Oni vedú spravodlivú vojnu, a majú právo dostávať podporu vo forme zbraní,“ vysvetlil.

Na margo nesúhlasu opozičnej strany Smer uviedol: „Je to cynizmus. Na jednej strane nespochybňujú členstvo v NATO, ale keď treba rozhodnúť, tak sú proti všetkému.“

V relácii odpovedal Juraj Krúpa na otázku, či bude žalovať poslanca Ľuboša Blahu (Smer) za jeho výroky o vlastizradcoch z radov koalície: „Poslanec Blaha ma nezaujíma. Ale uvidím, či sa nepridám k ministrovi Jaroslavovi Naďovi.“ (Pozn.: minister oznámil na sociálnej sieti, že podal obžalobu na poslanca Ľuboša Blahu za to, že ho označil za vlastizradcu.)

Funguje humanitárna pomoc ukrajinským utečencom na Slovensku? Je Krúpa spokojný s prácou ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO)? Kto bude novým policajným prezidentom? Pozrite si reláciu Ide o pravdu s poslancom Jurajom Krúpom, predsedom výboru pre obranu a bezpečnosť.

© Autorské práva vyhradené

152 debata chyba
Viac na túto tému: #Ide o pravdu #Juraj Krúpa