Matovič: Do zdravotníctva dáme 365 miliónov

Rezorty financií a zdravotníctva sa dohodli na dofinancovaní verejného zdravotného poistenia. "Uzavreli sme dohodu, že pre verejné zdravotné poistenie poskytneme 1 milión eur na jeden deň v roku, spolu je to 365 miliónov eur," povedal šéf financií Igor Matovič (OĽaNO).

22.03.2022 13:44 , aktualizované: 17:02
matovič lengvarský Foto: ,
Minister financií Igor Matovič (vľavo) a minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.
debata (54)

Prvých 100 miliónov pôjde cez platbu za poistencov štátu. Ďalších 120 miliónov poskytne štát cez navýšenie základného imania štátnej zdravotnej poisťovne. Ďalších 145 miliónov eur by malo prísť cez vyšší výber poistného.

„Väčšina problematických pacientov, starších ľudí, sú poistení v štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovni,“ vysvetlil Matovič, prečo štát zvýši základne imanie vo štátnej zdravotnej poisťovni. Dodal, že v ďalších krokoch chcú každý poskytnutý výkon ohodnotiť „férovými peniazmi“. „Aby všeobecná zdravotná nebola užitočný idiot, ktorý všetko zafinancuje a súkromné poisťovne si zisk budú užívať,“ povedal ďalej Matovič.

pacient, nemocnica Čítajte viac Nemocnice dostanú stámilióny. Nebude to stačiť

Podľa neho je súčasné opatrenie aj protikorupčné, keďže chce spravodlivejšie rozdeliť peniaze medzi všetky tri zdravotné poisťovne tak, aby Všeobecná zdravotná poisťovňa nebola ukracovaná.

VIDEO: Zdravotníctvo má mať v tomto roku navyše 365 miliónov eur.
Video

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) predpokladá, že do konca týždňa sa podarí dohodnúť s Asociáciou nemocníc Slovenska, ktorá v prípade, ak nepríde k dohode, vypovie zmluvy zdravotných poisťovniam.

Asociácia po pondelkovom rokovaní so zdravotnými poisťovnami o kompenzácii mzdového navýšenia a nárastu prevádzkových nákladov v tomto roku konštatovala, že ponuky poisťovní boli nedostatočné.

VIDEO: Lengvarský: Dnešná dohoda je len začiatkom.
Video

„Kým návrh zdravotnej poisťovne Union spĺňa aspoň základné potreby nemocníc a spolu so zdravotnou poisťovňou Dôvera predložia finálne podmienky členom Asociácie nemocníc Slovenska do konca týždňa, Všeobecná zdravotná poisťovňa ponúka 80 nemocniciam združeným v asociácii podmienky, ktoré v žiadnom prípade nepokrývajú ako zákonné zvýšenie platov, tak ani nárast cien energií a inflácie. Z tohto dôvodu budeme musieť pristúpiť k odstúpeniu od zmlúv s Všobecnou zdravotnou poisťovňou. V praxi to bude znamenať, že pacienti VšZP by z verejného zdravotného poistenia mali pokrytú len akútnu zdravotnú starostlivosť,“ uviedla asociácia v tlačovej správe.

Asociácia, ktorá združuje 80 malých a stredných nemocníc a iných zdravotníckych zariadení, vyzvala rezort financií a ministerstvo zdravotníctva, aby urýchlene uvoľnili peniaze pre rezort zdravotníctva.

Raši: Navýšenie zdrojov v zdravotníctve je marketingový ťah a minimálna pomoc

Návrh navýšenia zdrojov do zdravotníctva vo výške 365 miliónov eur je nedostatočný. Ohrozuje poskytovanie zdravotnej starostlivosti pre pacientov, ako aj fungovanie nemocníc a ambulancií. Myslí si to podpredseda mimoparlamentnej strany Hlas a poslanec Národnej rady SR Richard Raši.

Podľa jeho slov ide o marketingový ťah a minimálnu pomoc slovenskému zdravotníctvu. Tvrdí, že do zdravotníctva príde reálne 100 miliónov eur na poistencov štátu, pričom požiadavka zdravotníckeho sektoru je na úrovni 500 až 600 miliónov eur.

„Poisťovne a ambulancie nebudú vedieť pokryť ani prevádzkové náklady, nebudú sa vedieť vyrovnať so schválenou zákonnou valorizáciou miest, nebudú mať na energie, nebudú mať na svoju prevádzku,“ skonštatoval. Pripomenul tiež, že sú potrebné peniaze na kompenzáciu zvýšených miezd v okolitých štátoch, aby zdravotníci neodchádzali do zahraničia.

Kritizuje, že vláda selektívne posiela 120 miliónov eur pre štátnu zdravotnú poisťovňu a „obetúva“ viac ako dva milióny poistencov zvyšných dvoch súkromných poisťovní. Pripomenul, že zdravotnú starostlivosť pre pacientov nehradí len jedna zdravotná poisťovňa. Peniaze vyčlenené pre štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu podľa jeho slov pôjdu len na vykrytie jej dlhov. Ďalších 145 miliónov eur, ktoré má priniesť vyšší výber poistného, je podľa Rašiho v čase postpandemickej krízy a ekonomických problémov v súvislosti s vojnou na Ukrajine len hypotetický prínos do zdravotníctva.

© Autorské práva vyhradené

54 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #zdravotné poistenie #Igor Matovič #Vladimír Lengvarský