Pokračovanie článku: Vysúdi Naď na Blahovi 100-tisíc za vlastizradcu? Blaha sa ho chystá "rozobrať na šróbiky"

Blaha: Naď zrádza národné záujmy

Blaha už v reakcii na Naďovu správu o podaní žaloby volil svoje formulácie tradične veľmi divoko, ale zároveň aj citlivo. Naďa síce nazýva vlastizradcom, ale ako to opakovane zdôrazňuje, pretože minister „zrádza národné záujmy“, čo je oveľa opatrnejšia formulácia.

Blaha vo videu, ktoré pri tejto príležitosti nahral, zhrnul viaceré politické vyjadrenia strany Smer z posledných dvoch rokoch. Pripomenul, že Naď dlhé roky šéfoval proamericky naladenej neziskovej organizácii Slovenský inštitút pre bezpečnostnú politiku a viacerí ľudia, ktorí tam pôsobili, dnes pracujú na ministerstve obrany. Ďalej Blaha otvoril tému prijímania zmluvy o obrannej spolupráci s USA, ktorú 9. februára schválil parlament napriek pomernej silnému odporu verejnosti.

„Naď môže Slovensko zatiahnuť do vojny, ktorá sa nás netýka, a urobiť zo Slovenska terč pre jadrovú mocnosť. Je pravdou, že to ohrozuje mier na Slovensku a ak takéto konanie robí Naď v spolupráci s USA, môže ísť takisto o akt vlastizrady?“ pýta sa ďalej. „Kladiem úplne legitímne otázky. Áno, som presvedčený, že minister Naď opakovane zrádza národné záujmy Slovenskej republiky a zrádza vlasť. Som teda presvedčený, že je vlastizradca. Môžu ma žalovať, koľko len chcú,“ odkázal podpredseda Smeru.

Ako spresnil Naď, na Blahu podal dňa 17. marca Okresnému súdu Bratislava I žalobu na ochranu osobnosti. Odborník najmä na trestné právo a dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského Eduard Burda vysvetľuje, že vlastizrada (§ 311) je prvým z trestných činov proti základom republiky, ktoré určuje hneď prvý diel siedmej hlavy Trestného zákona.

„Občan Slovenskej republiky, ktorý v spojení s cudzou mocou alebo s cudzím činiteľom spácha trestný čin úkladov proti Slovenskej republike, teroru, záškodníctva alebo sabotáže, potrestá sa odňatím slobody na pätnásť rokov až dvadsaťpäť rokov alebo trestom odňatia slobody na doživotie,“ uvádza Trestný zákon.

Za ostatných 30 rokov nie je známe, že by bol niekto na Slovensku odsúdený za vlastizradu. Z podobného trestného činu – porušenia zákona o ochrane mieru – bol obvinený bývalý komunistický pohlavár Vasil Biľak. Ten bol už od roku 1991 stíhaný pre pozývací list, ktorým Sovietsky zväz ospravedlňoval nezákonnú inváziu do Československa v roku 1968. V roku 2011 však Špeciálna prokuratúra proces zastavila a Biľak necelé tri roky neskôr ako posledný z pisateľov listu umrel.

© Autorské práva vyhradené

223 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaroslav Naď #Ľuboš Blaha