Naď: Ak Rusko nestiahne svoje vojská, Ukrajine pošleme systém S-300

Ak Rusko stiahne svoje jednotky z Ukrajiny, Slovensko nebude uvažovať o tom, aby raketový systém S-300 slovenskej armády posielalo na Ukrajinu. Naď chce dosiahnuť, aby prišla na Slovensko aj štvrtá batéria Patriot.

23.03.2022 10:33 , aktualizované: 15:29
Naď Foto:
Minister obrany Jaroslav Naď
debata (1193)

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) to povedal pred dnešným rokovaním vlády. Systém protivzdušnej obrny S-300 má okrem Slovenska v rámci únie už len Grécko a Bulharsko. Minister Naď doplnil, že jeho údržbu je možné robiť len v Rusku alebo na Ukrajine.

„S Rusmi to principiálne robiť nebudeme, Ukrajina má svoje vlastné starosti. Nie je cesta ako modernizovať alebo udržiavať tento systém. Ak ho nebudeme udržiavať a vôbec nakupovať náhradné diely a muníciu, tak najneskôr do dvoch rokov bude ten systém nefunkčný,“ vysvetlil Naď.

Video

„V momente, keď Rusko prestane porušovať medzinárodné právo a stiahne svoje agresívne jednotky z Ukrajiny, my nebudeme uvažovať nad tým, že by sme S-300 poslali na Ukrajinu,“ naznačil možný osud systému S-300 minister obrany.

Na margo vyhrážok zo strany Ruska Naď povedal, že „akékoľvek vyhrážky od vojnových štváčov z Moskvy jednoducho brať do úvahy nebudeme“.

Naď odmieta špekulácie, že by Slovensko malo poslať systém S-300 na Ukrajinu, pretože prišli tri batérie Patriotov. „Potrebujeme ochrániť naše územie plnohodnotne. S jednou batériou S-300 sme ho nechránili ani na dvadsať percent,“ zdôraznil Naď.

Dodal, že sa vyjednáva o dodaní štvrtej batérie Patriot.

VIDEO: S-300 chráni len 20 percent Slovenska.
Video

Naď priznal, že Slovensko nevie modernizovať a servisovať ani stíhačky MiG-29, navyše má aj problém s pilotmi. „Robím všetko preto, aby sme mali zabezpečenú obranu inak ako prostredníctvom migov, kým prídu stíhačky F-16,“ povedal Naď s tým, že pilotov ruských stíhačiek je na Slovensku menej ako desať.

Šéf rezortu obrany doplnil, že stav obrannej infraštruktúry aj techniky a výzbroje v rámci Ozbrojených síl SR (OS SR) nie je dobrý. Spresnil, že po kolesových a pásových vozidlách sa budú postupne modernizovať aj zbrane, dronová technika a nakúpia sa podzvukové cvičné stíhačky. „Aktuálne prebieha v rámci rezortu obrany 60 projektov modernizácie. Uvidíme, čo z toho sa podarí dokončiť," povedal.

„Mali sme plány pred konfliktom, konflikt tieto procesy zrýchlil,“ podotkol minister s tým, že v ozbrojených silách sa ešte využívajú 70-ročné autá V3S.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine Čítajte viac 28. deň: V Mariupole uviazlo 100-tisíc ľudí, Rusi zničili už 10 nemocníc

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Jaroslav Naď #vojna na Ukrajine #komplex S-300