Z poslanca Dostála bude štátny tajomník u Kolíkovej

Od 4. apríla bude poslanec Národnej rady Ondrej Dostál (klub SaS) štátnym tajomníkom ministerstva spravodlivosti. Na jeho miesto v parlamente príde doterajší šéf hmotných rezerv Ján Rudolf. Kto nahradí jeho?

23.03.2022 13:13 , aktualizované: 15:14
Ondrej Dostál, trestné oznámenie na Putina Foto:
debata (64)

Návrh ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (nom. SaS) vláda schválila v stredu.

Dostál vo svojom životopise uvádza, že vyštudoval právnickú a filozofickú fakultu Univerzity Komenského. V rokoch 2010 až 2012 bol poslancom Národnej rady, do parlamentu sa dostal ako člen Občianskej konzervatívnej strany na kandidátke Most-Híd, ďalšie štyri roky bol asistentom poslanca a od roku 2016 je poslancom dodnes. Zvolený bol opäť za OKS, ale tentoraz na kandidátke SaS.

Video

Podľa Dostálovho súhlasu s vymenovaním do funkcie sa o jeho mene v súvislosti s postom štátneho tajomníka hovorilo už v polovici februára. Súhlas, ktorý je súčasťou návrhu na vymenovanie, podpísal už 14. februára.

„Bude veľkou posilou pre ministerstvo spravodlivosti. Ondrej Dostál je známy tým, že je veľmi silne podkutý v rámci legislatívy, má široký prehľad,“ povedala Kolíková po zasadnutí vlády. Dostál je podľa nej posilou práve teraz, keď jej rezort rieši „súdnu reformu, zmeny, ktoré súvisia s infozákonom, ďalej zmeny v trestnom a civilnom procese“.

Kolíková dodala, že Dostálovo meno bolo na vláde konsenzuálne schválené.

Video

Namiesto Dostála príde do parlamentu Ján Rudolf, ktorý dosiaľ pôsobil ak šéf štátnych hmotných rezerv. Oznámil to minister hospodárstva a líder SaS Richard Sulík. Kto nahradí Rudolfa, zatiaľ nechce povedať. „Náhradníka musí najskôr schváliť vláda. Nechcem mojim kolegom urobiť to, že sa v médiách dozvedia, s kým mi prídeme. Ján Rudolf urobil kopec krízovej práce, na novo nastavil procesy, odstránil najväčšie nedostatky,“ zhodnotil Rudolfovo pôsobenie v hmotných rezervách Sulík. Podľa neho Rudolfova náhrada je politických rozhodnutím „vo vnútri SaS“.

Na Kolíkovej ministerstve nepôsobí žiaden štátny tajomník už niekoľko mesiacov. Vlani v júli na Kolíkovej návrh vláda odvolala z tejto pozície Michala Luciaka. Ten sa vrátil do parlamentu, čím v klube Za ľudí Kolíková získala väčšina. Začiatkom jesene, keď Kolíková spolu s časťou poslancov odišla zo strany Za ľudí, prešiel aj Luciak do klubu strany SaS.

© Autorské práva vyhradené

64 debata chyba
Viac na túto tému: #koalícia #štátny tajomník #Ondrej Dostál #klub SaS