Nástenkový tender opäť na súde. Odsúdení ministri chcú nový proces

Najvyšší súd bude skúmať vôbec prvé rozsudky v ponovembrovej histórii Slovenska pre ľudí z najvyšších poschodí politiky. Ak sa im podarí uspieť, prípad sa bude pojednávať odznovu.

23.03.2022 22:45
Janušek, Štefanov, bývalý ministri Foto: ,
Bývalý ministri Marián Janušek (vľavo) a Igor Štefanov (na snímke z apríla 2009).
debata (15)

Špecializovaný trestný súd v októbri 2017 za tzv. nástenkový tender odsúdil dvoch bývalých ministrov výstavby za SNS na dlhoročné tresty. Marián Janušek dostal 12 a Igor Štefanov 9 rokov. Obaja sa proti odsudzujúcemu rozsudku odvolali, ale 15. novembra 2018 ho potvrdil aj Najvyšší súd.

Súd ich uznal vinnými z trestných činov machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe a zo zneužívania právomoci verejného činiteľa. Rozsudok je síce právoplatný, ale odsúdení využili mimoriadny opravný prostriedok.

Janušek svoje dovolanie odôvodňuje verdiktom nad svojou spoluobvinenou Zdenkou Kudláčovou, ktorá v tom čase mala na ministerstve za starosti verejné obstarávanie. V novembri 2019 bola totiž odsúdená za podobný skutok k trojročnému podmienečnému trestu odňatia slobody a finančnému trestu vo výške 6-tisíc eur.

Odlišný postup Najvyššieho súdu preto podľa neho predstavuje „vadu“ jeho vlastného rozsudku. Podľa Štefanova zas boli nesprávne kvalifikované skutky, za ktoré bol odsúdený. Obaja preto žiadajú Najvyšší súd o zrušenie rozsudku a nové prejednanie prípadu.

VIDEO: Súd poslal exministrov za SNS v kauze nástenkový tender do väzenia. (november 2018)

Video

Tender na dodávateľa informačných a poradenských služieb pri využívaní eurofondov v hodnote 3,6 miliardy korún (120 miliónov eur) bol zverejnený len na korkovej nástenke umiestnenej na prvom poschodí ministerstva počas šiestich dní. V tendri zvíťazil jediný záujemca, pričom Úrad pre verejné obstarávanie skonštatoval porušenie zákona.

Po odvolaní Janušeka ho nahradil Štefanov, ktorý o víťazovi tendra spolurozhodoval a preto bol neskôr tiež nútený odstúpiť. Európska únia odmietla pre netransparentnosť peniaze za zákazku preplatiť. Aj napriek zrušeniu tendra dosiahla škoda údajne až 12 miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #nástenkový tender #Marián Janušek #Igor Štefanov