Pokračovanie článku: Blaha nesmie šíriť lži o Čaputovej, rozhodol súd. Poslanec reaguje

Poslanec Blaha na sociálnej sieti tvrdí, že zatiaľ rozhodnutie súdu nemá v rukách. „Nedostal som žiadne rozhodnutie súdu, o ktorom píše Čaputová,“ píše Blaha.

Čaputovej status považuje za „malicherný a detinský“. „Zapájať súdy do politického zápasu a dožadovať sa represalií voči opozícii je zo strany prezidentky absolútne nepochopenie demokracie a voltairovskej tolerancie,“ myslí si poslanec opozičnej strany Smer.

Prezidentke vytýka, že podpísala vojenskú dohodu s USA, a to je podľa neho vlastizrada z jej strany. Napriek tomu, že zmluvu schválila aj vláda, aj parlament.

Blaha pripomína situáciu spred dvoch rokov. „Pred voľbami 2020 mi okresný súd Bratislava I. prikázal zmazať statusy o ESET-e,“ pokračuje s tým, že odvolací – krajský, súd „rozhodol, že okresný súd zlyhal“. A ešte dodáva: „Neprijateľný zásah do mojej slobody prejavu potvrdil aj Ústavný súd.“

A hoci teda nemá rozhodnutie súdu v rukách, z jeho slov vyplýva, že sa bude podobne brániť aj v tomto prípade.

Podpredseda strany Smer považuje podobné kroky „za boj proti demokracii“ či prejav „fašizácie Slovenska“.

„Ak mi štátna moc zakaže hovoriť o prezidentke ako vlastizradkyni, budem o nej hovoriť ako o fašistke – vzhľadom na jej aktuálny džihád proti slobode ľudí je to mimoriadne trefné označenie. Pani Čaputová, úprimne – že vás hanba nefackuje,“ dodáva Blaha, ktorý Čaputovej krok opisuje ako taký, "ktorý by si nedovolil ani Jozef Tiso.

Žalobu na Blahu už avizoval aj minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO).

„Dňa 17. marca 2022 som Okresnému súdu Bratislava I podal žalobu na ochranu osobnosti proti poslancovi Ľubošovi Blahovi. Poslanec Blaha ma dlhodobo a opakovane verejne nazýva vlastizradcom a bez akýchkoľvek argumentov a dôkazov ma verejne obviňuje zo spáchania obzvlášť závažného zločinu vlastizrady. To isté robí aj vo vzťahu k ďalším ústavným činiteľom,“ oznámil Naď na sociálnej sieti 21. marca.

„Podanou žalobou sa domáham súdneho potvrdenia neoprávneného zásahu do mojej dobrej povesti, verejného ospravedlnenia a odstránenia z verejného priestoru všetkých statusov, videí a iných záznamov, v ktorých ma poslanec Blaha krivo obvinil z vlastizrady. Okrem toho žiadam súd, aby ho zaviazal do budúcnosti zdržať sa takýchto krivých obvinení na moju adresu,“ upozornil Naď.

Okrem toho sa domáha aj priznania náhrady nemajetkovej ujmy vo výške 100-tisíc eur. „Nerobím to pre vlastné obohatenie, ale preto, aby si Ľuboš Blaha uvedomil, že krivo obviniť inú osobu zo závažného trestného činu nie je len tak a že to aj niečo stojí. Ak mi súd prizná túto alebo akúkoľvek inú sumu, venujem ju na dobročinný účel pomoci obetiam ruskej vojenskej agresie v Ukrajine,“ dodal minister obrany.

Ľuboš Blaha, schúdza NR SR, 16. 3. 2022 Čítajte viac Vysúdi Naď na Blahovi 100-tisíc za vlastizradcu? Blaha sa ho chystá "rozobrať na šróbiky"

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #Ľuboš Blaha #Zuzana Čaputová