Smer chce odvolávať Mikulca pre nezvládanie riadenia utečeneckej krízy

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) by mal opäť čeliť odvolávaniu v pléne Národnej rady (NR) SR. Opoziční poslanci za Smer podali vo štvrtok návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi. Mikulec podľa opozície nezvláda riadenie utečeneckej krízy vyvolanej vojnou na Ukrajine a zveril ho menším súkromným firmám. TASR o tom informovali z tlačového odboru Smeru.

24.03.2022 15:54 , aktualizované: 18:30
Roman Mikulec Foto: ,
Roman Mikulec
debata (6)

K návrhu na odvolanie sa pridali aj traja nezaradení poslanci okolo Tomáša Tarabu. V zmysle rokovacieho poriadku musí mimoriadnu schôdzu na odvolávanie ministra zvolať predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) do siedmich dní.

Mikulec by mohol čeliť opozičnému pokusu o odvolanie už v piatok. Závisieť bude od toho, či sa koalícia dohodne na súdnej mape i stavebných zákonoch a stihne ich prerokovať ešte v piatok, informoval vo štvrtok Kollár po poslaneckom grémiu. Doplnil, že ak by sa rokovanie o zákonoch z programu aktuálnej 60. schôdze naťahovalo, v piatok o 10.55 h ešte zvolajú poslanecké grémium a dohodnú sa na ďalšom postupe a termíne mimoriadnej schôdze.

Minister vnútra Mikulec podľa Smeru niekoľkokrát opakoval, že Slovensko je na prípadnú migračnú vlnu z Ukrajiny pripravené a štát má situáciu pod kontrolou. „Skutočnosť však bola taká, že štát v koordinácii a riadení utečeneckej krízy kriticky zlyhal, pričom všetku dôležitú prácu odvádzali bežní ľudia, dobrovoľníci a samosprávy,“ skonštatovala strana.

Opozícia tvrdí, že Mikulec sa zbavuje zodpovednosti za krízu, hoci mal dostatočný čas na prípravu a koordináciu s ostatnými členmi vlády či samosprávami. Zazmluvnenie firiem považuje za pochybné. „Je potrebné dodať, že okolo podpisu tejto zmluvy sa vynárajú oprávnené pochybnosti zo zneužitia právomoci verejného činiteľa, korupcie a klientelizmu. Minister vnútra Roman Mikulec podpísal v mene štátu zmluvu so súkromnou firmou Dustream production v hodnote 2 517 025,20 eur a rovnako aj ďalšiu zmluvu s firmou Globalgastro plus z Bratislavy na poskytovanie stravovacích služieb ľuďom emigrujúcim z Ukrajiny na východe Slovenska v hodnote 1 970 346,00 eur,“ vysvetľuje Smer s tým, že spoločnosti získali štátne zákazky priamym zadaním bez transparentného verejného obstarávania.

Minister by mal podľa opozície vyvodiť politickú zodpovednosť za podozrenie z korupcie, klientelizmu, pochybných postupoch pri zadávaní verejnej súťaže, zneužívania právomoci verejného činiteľa, ako aj nezvládnutie riadenia prideleného rezortu so závažnými nedostatkami v riadení utečeneckej krízy.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #utečenci #odvolávanie #vojna na Ukrajine #Roman Mikulec