Boris Kollár v Ide o pravdu: Koalícia sa dohodla na súdnej mape aj stavebnom zákone

Opozícia obviňuje koalíciu zo zaťahovania Slovenska do vojny. „Ficov miláčik Putin odmieta, že je vo vojne s Ukrajinou. Ako potom môžeme krajinu zaťahovať do vojny, ktorá nie je?,“ opýtal sa v Ide o pravdu predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) lídra Smeru.

24.03.2022 20:00
debata (24)

VIDEO: Pozrite si debatu Márie Hlucháňovej a Borisa Kollára v relácii Ide o pravdu.

Video

Severoatlantická aliancia posiela na Slovensko ďalšiu bojovú jednotku. „Je to správne, podporujeme to. Ide o našu bezpečnosť,“ povedal v relácii Ide o pravdu predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina).

Ubezpečil slovenskú verejnosť, že sa v súvislosti s vojnou na Ukrajine môže cítiť bezpečne, a nikto nie je v ohrození. „Strach nie je na mieste, sme chránení silnou armádou NATO,“ dodal.

Na margo výhrad opozície, ktorá obviňuje koalíciu zo zaťahovania Slovenska do vojnového konfliktu dodávkami zbraní pre Ukrajinu, konštatoval: „Ficov miláčik Putin odmieta, že Rusko je vo vojne s Ukrajinou. Ako potom môžeme krajinu zaťahovať do vojny, ktorá nie je?“

Šéfovi parlamentu sa nepáči, že opozícia zneužíva utečeneckú vlnu z Ukrajiny na vytĺkanie politického kapitálu. Potvrdil, že koalícia bude utečencov podporovať, a príjme ďalšie zmeny zákonov.

„Ale nie je pravda, že sa nestaráme o našich obyvateľov. Ceny za energie sme stabilizovali pre našich obyvateľov,“ zdôraznil Kollár.

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Nové opatrenia, ktoré koalícia pripravuje v súvislosti s nárastom cien potravín a vysokej inflácie, nebudú plošné. „Budeme podporovať dôchodcov, ohrozené rodiny, a jednoosobové domácnosti,“ prezradil.

Čo sa týka humanitárnej pomoci pre ukrajinských utečencov, tú Kollár v prvých dňoch po vypuknutí konfliktu označil za chaos. „Keby nebolo dobrovoľníkov, cirkvi a charity, určite by sme to nezvládli,“ priznal.

V súvislosti s nejasnou situáciou okolo súkromnej firmy, ktorá zabezpečuje koordináciu činností na hraniciach s Ukrajinou, a ktorú určilo ministerstvo vnútra bez výberového konania, Kollár reagoval: „Pýtajte sa OĽaNO. My do toho vstúpime, ak sa preukáže porušenie pravidiel.“

Koalícia sa pred niekoľkými mesiacmi zasekla na súdnej mape, ktorá má zmeniť pôsobiská okresných a krajských súdov. Pat nastal aj v prípade nového stavebného zákona, ktorý časť koaličných poslancov odmietala.

„Na oboch zákonoch sme sa dohodli tento týždeň, a koalícia ich schváli už v piatok,“ oznámil predseda parlamentu. Nejasnosti okolo stavebného zákona boli podľa neho aj dôvodom, prečo parlament opäť nerokoval o podpore výstavby nájomných bytov. „Teraz už nebudú prekážky, a nájomné byty schválime do leta,“ dodal. Potom sa podľa neho začnú stavať prvé byty.

„Rakúsky investor má už kúpené pozemky pri Nitre, a chce investovať pol miliardy eur. Ďalší záujemcovia sú z Česka a Írska,“ upresnil Kollár.

Koľko ukrajinských utečencov je v rekreačnom zariadení NR SR v Papierničke pri Modre? Čo dobré a čo zlé priniesla účasť v koalícii pre Sme rodina za dva roky? Čo najviac prekáža Kollárovi v politike? Pozrite si reláciu Ide o pravdu s predsedom NR SR Borisom Kollárom (Sme rodina).

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Boris Kollár #Ide o pravdu