Parlament prijal vyhlásenie k deportácii Židov, schôdzu prerušili do stredy

Poslanci Národnej rady (NR) SR v piatok odsúhlasili vyhlásenie k 80. výročiu začatia deportácií Židov zo Slovenska. Parlament v ňom odsudzuje udalosti, ktoré sa odohrali, vyjadruje ľútosť a ospravedlňuje sa židovským obyvateľom za činy vtedajšej štátnej moci. Poslanci budú v rokovaní 60. schôdze pokračovať až v stredu.

25.03.2022 10:47 , aktualizované: 13:01

Národná rada SR podľa schváleného vyhlásenia považuje „za zvlášť odsúdeniahodné násilné deportácie občanov židovského pôvodu z územia vtedajšej Slovenskej republiky, ku ktorým došlo od 25. marca 1942 do 20. októbra 1942“. Zdôrazňuje tiež neprijateľnosť akejkoľvek legislatívy vedúcej k diskriminácii či porušovaniu ľudských i občianskych práv.

Poslanec Peter Kremský (OĽANO) na tlačovej konferencii pripomenul, že prvý transport z Popradu vyšiel 25. marca 1942 a do koncentračného tábora Auschwitz odviezol prvých tisíc ľudí, najmä židovských žien a detí. Transporty pokračovali v ďalšej vlne od septembra 1944 do konca marca 1945. Vyhlásil, že práve v tejto dobe je dôležité zdôrazniť odmietanie akejkoľvek totality a diskriminácie a zabíjania obyvateľov, ktorí sú nejakým spôsobom iní, majú iný názor, a preto nevyhovujú totalitným režimom. Podľa Petra Polláka (OĽANO) je dôležité, aby sa o totalitných „zverstvách“ hovorilo na školách, aby sa aj vďaka tomu zabránilo opakovaniu takejto histórie.

Odsúhlasením vyhlásenia k deportáciám plénum ukončilo piatkové rokovanie. Do lavíc sa poslanci vrátia v stredu, keď majú rokovať o stavebných zákonoch z dielne vicepremiéra Štefana Holého (Sme rodina) a o podobe súdnej mapy. Pôvodne mali o týchto návrhoch rokovať ešte v piatok.

V stredu by mali zároveň poslanci hlasovať o doteraz prerokovaných bodoch. Po prebratí programu 60. schôdze by malo nasledovať mimoriadne rokovanie k odvolávaniu ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO), ktoré iniciovala opozícia.

SaS: Zotrvanie Mikulca vo funkcii ministra je v rukách OĽANO a premiéra

Budúcnosť pôsobenia Romana Mikulca vo funkcii ministra vnútra ponecháva strana SaS na rozhodnutí hnutia OĽANO a premiéra Eduarda Hegera (OĽANO). Šéfka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová označila za prekvapujúce informácie o firmách, ktoré si najalo Ministerstvo vnútra (MV) SR v súvislosti so zvládaním utečeneckej krízy. O téme majú podľa nej rokovať na pondelkovej (28. 3.) koaličnej rade.

„Je nominantom OĽANO a v prvom rade musí premiér zvážiť, či má minister dôveru alebo nie,“ povedala Zemanová v piatok novinárom s tým, že SaS rešpektuje nomináciu hnutia OĽANO. Na koaličnej rade bude očakávať relevantnú odpoveď v prvom rade od premiéra. „Je to vecou OĽANO a vecou našich lídrov,“ odpovedala na otázku, či bude žiadať OĽANO, aby Mikulca stiahlo, ak ju nepresvedčí. Hovorca SaS Ondrej Šprlák dodal, že konanie ministerstva vzbudzuje viaceré otázky.

Poslanec Národnej rady (NR) SR zo strany Za ľudí Juraj Šeliga očakáva od ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) vysvetlenie v súvislosti s utečeneckou krízou a zazmluvnenými firmami. O tom, či je Mikulec schopný riadiť rezort vnútra, sa podľa Šeligových slov budú rozprávať interne. Skonštatoval, že pri ministrovi vnútra ide o nomináciu hnutia OĽANO, ktoré za to nesie plnú zodpovednosť. Situáciou sa majú zaoberať aj na koaličnej rade.

Šeliga považuje za kľúčové, aby sa ľudia dozvedeli pravdu a aby minister zodpovedal všetky otázky. „Len to nás môže posunúť ďalej. Ak niekto pochybil, musí vyvodiť zodpovednosť. Nechcem robiť rýchle závery. Rozumiem, že opozícia z toho robí tému. Počkám na tlačovú konferenciu. Verím, že to minister vysvetlí takým spôsobom, aby to bolo zrozumiteľné pre všetkých,“ skonštatoval. Ak sa však ukáže, že to nie je vysvetliteľné, Šeliga verí, že aj premiér Eduard Heger (OĽANO) sa k tomu postaví čelom. „Ak zlyhal nejaký úradník, nech je úradník braný na zodpovednosť. Ak zlyhal minister, nech je minister braný na zodpovednosť,“ povedal.

Na otázku, či Mikulec zvláda situáciu, odpovedal, že sa snaží najlepšie, ako vie. „Situácia je mimoriadne ťažká. Výhrady k práci Mikulca si komunikujeme interne,“ poznamenal s tým, že ak je nejaký problém, komunikujú o tom a Mikulec to rieši. „Teraz je dôležité, aby bol schopný odpovedať na všetky otázky,“ podotkol.

Šipoš očakáva od Mikulca jasné a pravdivé vysvetlenie

Predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš očakáva od ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) jasné, transparentné a pravdivé vysvetlenie situácie v súvislosti s firmami, ktoré majú zabezpečovať pomoc pri utečeneckej kríze. Na otázku, či si vie predstaviť jeho výmenu, odpovedal, že počká na ohlásenú tlačovú konferenciu a vysvetlenie situácie. Poslanec za Smer-SD Boris Susko si myslí, že Mikulcovi sa situáciu vysvetliť nepodarí. Trvá na to, že utečeneckú krízu má riadiť štát a nie súkromná firma s úplne iným zameraním svojho podnikania.

„Všetky veci musí minister vysvetliť. Na druhej strane chápem, že ak vám horí dom, máte utečeneckú krízu, chodí cez hranice 15-tisíc až 20-tisíc ľudí dennodenne a nevie to zabezpečiť personál, ktorý tam je, nie je čas robiť súťaže, trojmesačné verejné obstarávania a čakať,“ povedal Šipoš. Vie pochopiť, ak sa minister snažil vybrať ľudí, ktorým dôveruje a o ktorých vie, že situáciu zvládnu. „Na druhej strane to musí byť jasne, transparentne vysvetlené,“ podčiarkol s tým, že verejnosť musí dostať odpovede. Na otázku o výmene Mikulca odpovedal, že verí v záujem ministra konať s najlepším vedomím a svedomím s cieľom zvládnutia utečeneckej krízy.

„To, že sú to firmy, ktoré sú nejakým spôsobom spriaznené s vládnymi stranami, je jedna vec. Ale druhá vec je, že je to aj otázka samotnej filozofie, že dal takúto vec spravovať súkromnej firme,“ reagoval Susko. Namieta, že pri celoplošnom testovaní sa zapojili samosprávy a štátne orgány, no pri utečeneckej kríze, ktorú mal primárne riešiť štát, sa situácia zverila súkromnej firme za obrovské peniaze. „Toto považujeme za absolútne nemysliteľné. Toto je zodpovednosť štátu, má to riadiť štát a nie to dať nejakej súkromnej firme, ktorá má v predmete podnikania niečo úplne iné,“ hovorí Susko.

Pre nezvládanie utečeneckej krízy vyvolanej vojnou na Ukrajine iniciovala opozícia na čele so Smerom mimoriadnu schôdzu parlamentu, na ktorej chce odvolávať ministra vnútra.

Opozícia Mikulca kritizuje za to, že riadenie krízy zveril súkromným firmám, ktoré majú byť blízke hnutiu OĽANO a zazmluvnené boli priamym zadaním bez transparentného verejného obstarávania. Opozícia tvrdí, že Mikulec sa zbavuje zodpovednosti za krízu, hoci mal dostatočný čas na prípravu a koordináciu s ostatnými členmi vlády či samosprávami.

chyba
Viac na túto tému: #holokaust #Národná rada SR